Dzięki gotowym miksom zielonych sałat, takich jak Fit&Easy, nawet zimą możesz zaskoczyć swoich gości smacznymi sałatkami! Oto kilka szybkich pomysłów krok po kroku.
Sałata z wędzonym boczkiem, burakiem i fasolą
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
- 1 duży ugotowany i obrany burak
- 1 czerwona cebula
- 200 g ugotowanej fasoli
- 5 plasterków wędzonego boczku
Do naczynia wyłóż mieszankę sałat. Boczek i buraka pokrój w plastry. Dodaj cebulę posiekaną w piórka. Całość posyp fasolą. W tej kompozycji świetnie pasuje sos z pieczonym czosnkiem i rozmarynem, który znakomicie będzie komponował się z cięższymi mięsami (np. wieprzowina) lub wyraźnymi w smaku rybami, takimi jak karp. Ponadto pasuje do kompozycji na bazie warzyw korzennych (burak, seler).
Składniki:
- Główka czosnku
- 60 ml oliwy z oliwek
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- Sól, pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
Główkę czosnku obetnij u górze (2 mm od szczytu). Podlej kilkoma kroplami oliwy i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Zmieszaj oliwę z solą, pieprzem, sokiem z cytryny i bardzo drobno posiekanym rozmarynem. Następnie wypchnij czosnek z łupin i dodaj do dressingu. Całość zmiksuj blenderem.
Autor: Jan Kuroń
Sałata z grillowanymi krewetkami i szpinakiem
Składniki:
- 1/2 opakowania mieszanki sałat Fit&Easy Active
- 1/2 opakowania Szpinaku Fit&Easy
- 200 g obranych krewetek
- 15 pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
- Oliwa z oliwek
- Odrobina chili
- Sok z 1/2 cytryny
Krewetki zamarynuj w oliwie, soku z cytryny, chili, posiekanym czosnku oraz pieprzu. Ugrilluj je na patyczkach od szaszłyków lub patelni grillowej z odrobiną oliwy (1,5 minuty z każdej strony). Na koniec owoce morza posól. Do naczynia wysyp mieszankę sałat oraz szpinak, dodaj połówki pomidorków i krewetki. Taką kompozycję proponuję podać z sosem salsa verde na bazie natki pietruszki lub z dressingiem marie–rose.
Przepis na dressing marie-rose:
Fantastyczny kremowy sos, który znakomicie podkreśli smak ryb, a przede wszystkim owoców morza. W moim przepisie znajdziecie czosnek, w innych niekoniecznie. Nie przesadzajcie z ilością ketchupu. Śmietanę możecie zastąpić jogurtem, jednak to nie to samo.
Składniki:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 30% lub jogurtu
- 1 łyżka ketchupu
- 1 ząbek czosnku
- Odrobina sosu Worchestershire
- Kilka kropel whisky lub brandy
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól, pieprz
- Ew. kilka kropel tabasco lub szczypta chili
Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj przeciśnięty lub posiekany czosnek. Dopraw solą oraz pieprzem.
Autor: Jan Kuroń
Sałata z fenkułem, bobem i porem
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Weekend
- 1 fenkuł
- 200 g obranego bobu
- Jasna część małego pora
- 10 pomidorków koktajlowych
- Garść prażonych pestek słonecznika
Odkrój zielone części fenkuła i pokrój go na cieniutkie plasterki. Możesz go ewentualnie zamarynować w odrobinie oliwy z solą i sokiem z cytryny. Mieszankę sałat wyłóż do naczynia, dodaj koper włoski, bób, posiekanego pora i połówki pomidorków. Całość posyp pestkami słonecznika. Do tej sałaty proponuję sos salsa verde o wyczuwalnej nucie cząbru.
Autor: Jan Kuroń
Chipsy z jarmużu
Składniki:
- 200 g Jarmużu Fit&Easy
- Sok z 1/2 cytryny
- Łyżka oliwy
- Pół łyżeczki pieprzu cayenne
- Sól
Jarmuż umyj i osusz, dopraw sokiem z cytryny, oliwą, pieprzem i solą. Wymieszaj dokładnie. Tak przyprawiony jarmuż rozłóż na papierze do pieczenia i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni C, piecz przez ok. 10-12 minut.