Strona główna DIETA I ZDROWIE ZDROWE ODŻYWIANIE KARNAWAŁOWE POMYSŁY NA SAŁATKI

KARNAWAŁOWE POMYSŁY NA SAŁATKI

Dzięki gotowym miksom zielonych sałat, takich jak Fit&Easy, nawet zimą możesz zaskoczyć swoich gości smacznymi sałatkami! Oto kilka szybkich pomysłów krok po kroku. 

Sałata z wędzonym boczkiem, burakiem i fasolą 

sałatka z burakami

Składniki:


  • 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active

  • 1 duży ugotowany i obrany burak

  • 1 czerwona cebula

  • 200 g ugotowanej fasoli

  • 5 plasterków wędzonego boczku

sałata z burakiem

Do naczynia wyłóż mieszankę sałat. Boczek i buraka pokrój w plastry. Dodaj cebulę posiekaną w piórka. Całość posyp fasolą. W tej kompozycji świetnie pasuje sos z pieczonym czosnkiem i rozmarynem, który znakomicie będzie komponował się z cięższymi mięsami (np. wieprzowina) lub wyraźnymi w smaku rybami, takimi jak karp. Ponadto pasuje do kompozycji na bazie warzyw korzennych (burak, seler).

sos z rozmarynem

Składniki:


  • Główka czosnku

  • 60 ml oliwy z oliwek

  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 
Sól, pieprz

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1/2 łyżeczki cukru

Główkę czosnku obetnij u górze (2 mm od szczytu). Podlej kilkoma kroplami oliwy i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Zmieszaj oliwę z solą, pieprzem, sokiem z cytryny i bardzo drobno posiekanym rozmarynem. Następnie wypchnij czosnek z łupin i dodaj do dressingu. Całość zmiksuj blenderem.

Autor: Jan Kuroń

Sałata z grillowanymi krewetkami i szpinakiem

sałata z krewetkami

Składniki:

  • 1/2 opakowania mieszanki sałat Fit&Easy Active

  • 1/2 opakowania Szpinaku Fit&Easy

  • 200 g obranych krewetek

  • 15 pomidorków koktajlowych

  • 2 ząbki czosnku

  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek

  • Odrobina chili

  • Sok z 1/2 cytryny

Krewetki zamarynuj w oliwie, soku z cytryny, chili, posiekanym czosnku oraz pieprzu. Ugrilluj je na patyczkach od szaszłyków lub patelni grillowej z odrobiną oliwy (1,5 minuty z każdej strony). Na koniec owoce morza posól. Do naczynia wysyp mieszankę sałat oraz szpinak, dodaj połówki pomidorków i krewetki. Taką kompozycję proponuję podać z  sosem salsa verde na bazie natki pietruszki lub z dressingiem marie–rose.

sałatka z krewetkami

Przepis na dressing marie-rose:

Fantastyczny kremowy sos, który znakomicie podkreśli smak ryb, a przede wszystkim owoców morza. W moim przepisie znajdziecie czosnek, w innych niekoniecznie. Nie przesadzajcie z ilością ketchupu. Śmietanę możecie zastąpić jogurtem, jednak to nie to samo.

sos marie-rose

Składniki:

  • 
4 łyżki majonezu

  • 2 łyżki śmietany 30% lub jogurtu

  • 1 łyżka ketchupu

  • 1 ząbek czosnku
  • Odrobina sosu Worchestershire

  • Kilka kropel whisky lub brandy

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • Sól, pieprz
  • 
Ew. kilka kropel tabasco lub szczypta chili

Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj przeciśnięty lub posiekany czosnek. Dopraw solą oraz pieprzem.

Autor: Jan Kuroń

Sałata z fenkułem, bobem i porem

sałatka z bobem, sałatka z fenkułem

Składniki:


  • 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Weekend

  • 1 fenkuł
  • 
200 g obranego bobu

  • Jasna część małego pora

  • 10 pomidorków koktajlowych

  • Garść prażonych pestek słonecznika

Odkrój zielone części fenkuła i pokrój go na cieniutkie plasterki. Możesz go ewentualnie zamarynować w odrobinie oliwy z solą i sokiem z cytryny. Mieszankę sałat wyłóż do naczynia, dodaj koper włoski, bób, posiekanego pora i połówki pomidorków. Całość posyp pestkami słonecznika. Do tej sałaty proponuję sos salsa verde o wyczuwalnej nucie cząbru.

sałatka z fenkułem

Autor: Jan Kuroń

Chipsy z jarmużu

Składniki:


  • 200 g Jarmużu Fit&Easy

  • Sok z 1/2 cytryny
  • 
Łyżka oliwy
  • 
Pół łyżeczki pieprzu cayenne

  • Sól

Jarmuż umyj i osusz, dopraw sokiem z cytryny, oliwą, pieprzem i solą. Wymieszaj dokładnie. Tak przyprawiony jarmuż rozłóż na papierze do pieczenia i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni C, piecz przez ok. 10-12 minut.

chipsy z jarmużu

Poprzedni artykułSylwestrowa dieta
Następny artykułKARNAWAŁOWE LOOKI
O urodzie piszę od ponad 15 lat (byłam wicenaczelną magazynu URODA, pisałam dla dwutygodnika VIVA!, prowadzę wydania specjalne PARTY Medycyna Estetyczna). iBeauty.pl powstało z potrzeby „bycia na swoim” i robienia tego, co kocham, czyli… pisania o urodzie :-) Uwielbiam testować kosmetyki! Jestem też współzałożycielką i redaktor naczelną portalu www.WirtualnaKlinika.pl o medycynie estetycznej. Można się ze mną skontaktować mailowo: [email protected]