Jesień potrafi zachwycać kolorami. Potrafi, ale niekoniecznie zawsze chce… Dlatego ta piękna polska złota jesień to częściej marzenie niż rzeczywistość. A jeśli dodamy do tego fakt, że szybko robi się ciemno i czasami wiele dni trwa typowa „szarówka”, warto wprowadzić do swojego życia więcej barw. Jak? Wybierając kolorowe ubrania i… kolorowe potrawy. Pomarańczowa dynia, zielony groszek, żółta papryka czy soczyście czerwone pomidory – o tak, tego nam potrzeba! Zwłaszcza że, dzięki marce Cirio tymi ostatnimi możesz się cieszyć przez okrągły rok.
Pomidor to jedno z warzyw, które ma swoje miejsce w jadłospisie o każdej porze roku. Ale zawsze jest jakieś „ale” – w zależności od tego, jak i gdzie są uprawiane, smakują inaczej. Dlatego latem cieszysz się soczystymi, pachnącymi, krwistoczerownymi pomidorami, a jesienią i zimą ich szklarniowi bracia już tak Twoich kubków smakowych nie zachwycają. Nie oznacza to jednak, że masz czekać kilka miesięcy, by znow poczuć, czym jest prawdziwy, dojrzewający na słońcu pomidorek. Po prostu zastąp te wodniste, blade i praktycznie bezsmakowe (najczęściej importowane z Holandii lub Meksyku) ich przetworzonymi odpowiednikami, jak np. passatą lub pomidorami z puszki. Powinnaś bowiem wiedzieć, że pomidory i ich przetwory są nieocenionym źródłem witamin i pierwiastków mineralnych. Wzmacniają odporność i przeciwdziałają starzeniu się skóry. Zawarty w nich likopen zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, nowotworów czy zawału serca i łatwiej przyswajalny jest ten występujący w przetworach niż surowych pomidorach!
Jak masz wybrać najlepsze przetwory pomidorowe? Kieruj się tym, co lubią Włosi, którzy jak nikt inni, potrafią pomidory docenić i wyczarować z nich kulinarne arcydzieła. A ponieważ cenią wszystko, co włoskie, zdrowe i zgodne z tradycją, z chęcią sięgają po produkty marki Cirio, która od 160 lat zawsze doskonale trafiała – i nadal trafia! – w ich kulinarny gust. Zaproś więc znajomych na wspólne gotowanie – może się okaże, że tkwi w Tobie talent na miarę co najmniej gwiazdki Michelin i w tym roku to Ty urządzisz świąteczne przyjęcie? A może nawet zostaniesz gospodynią Wigilii? Nie bój się eksperymentować i pamiętaj, żeby na stole nie zabrakło dań z pomidorami. I dlatego, że są pysze. I dlatego, że są zdrowe. I dlatego, że… czerwony to kolor świąt 🙂
Historia ze smakiem
Założycielem marki Cirio był (oczywiście) Włoch Francesco Cirio, który handlował warzywami i owocami m.in. z Anglią, a w 1856 roku znalazł się w gronie pierwszych osób na świecie, którym zawdzięczamy udoskonalenie techniki apertyzacji – konserwacji. A to właśnie ona rozwiązała problem szybkiego psucia się owoców i warzyw. W wieku 20 lat Francesco założył fabrykę Cirio w Turynie, która szybko podbiła europejski rynek żywności i stała się jedną z najbardziej popularnych marek we Włoszech. Od samego początku motorem rozwoju i sukcesu Cirio były badania poszukiwawcze i rozwojowe, a ich efektem – produkty o najwyższej jakości i doskonałym smaku.
Love pomidorove!
Od ponad półtora wieku do produkcji pomidorów Cirio wykorzystywane są wyłącznie włoskie pomidory, zbierane w optymalnej fazie dojrzałości (czyli w porze słonecznego, włoskiego lata) i przetwarzane są zaraz tego samego dnia. Dzięki temu zawsze można liczyć na fantastyczny zapach i prawdziwie pomidorowy smak każdej potrawy. W ofercie Cirio znajdziecie:
- Passata Rustica Cirio – to wyjątkowy przecier o nieporównywalnej gęstej konsystencji. Jest tak gęsty, że możesz zaczerpnąć go za pomocą widelca. Pomidory przeznaczone do produkcji Przecieru pomidorowego są rozgrzewane i przecierane przez sito. Następnie przecier jest transportowany do urządzeń zagęszczających, po czym poddaje się go pasteryzacji, która gwarantuje odpowiednio długie przechowywanie produktu. Passata jest doskonałą bazą zarówno do sosów do makaronu, jak i zupy pomidorowej o bogatym smaku – tak lubianej przez Polaków!
- Pomidory bez skóry Cirio – wywodzą się z tradycji i miłości do uprawy pomidorów. Dzięki temu stały się jednymi ze sztandarowych włoskich produktów spożywczych! Znajdziesz w nich całą naturalną mięsistość, a także smak najlepszych pomidorów. Zaraz po przekrojeniu wyczuwa się doskonałą konsystencję miąższu i pełny smak, który jest ich cechą wyróżniającą.
- Pomidory w kawałkach Cirio – to wyjątkowy produkt o pełnej konsystencji i wyraźnym aromacie świeżo pokrojonego pomidora. Żywy i przyciągający smak powoduje, że każda potrawa staje się wyjątkowa. To pyszny i naturalny produkt przygotowany wyłącznie w 100% z włoskich pomidorów zebranych i zapakowanych w ciągu jednego dnia.
- Przecier pomidorowy w kartoniku Cirio – to wyjątkowy produkt o delikatnej, gładkiej konsystencji. Do jego produkcji wykorzystywane są okrągłe pomidory, które pozbawia się skórki i przeciera przez sito o bardzo małych oczkach.
Same sosy, już gotowe, znajdziemy w postaci produktów:
- Napoletana – łagodny sos warzywny na bazie pomidorów, z dodatkiem świeżych warzyw (marchewki, cebuli i selera) oraz ziół środziemnomorskich. Idealny jako dodatek do makaronów oraz baza do sosów mięsnych, np. bolognese.
- Basilico – sos warzywny na bazie pomidorów, z dodatkiem świeżych warzyw i bazylii. Doskonały do tradycyjnego spaghetti z sosem pomidorowym.
- Arrabbiata – pikantny włoski sos warzywny na bazie pomidorów z dodatkiem papryczki chili. Doskonały do tradycyjnego włoskiego dania pennette all’arrabbiata.
Nowy smak Cirio – Salsa Rustica!
Ostatnia nowość marki Cirio to Salsa Rustica – fenomenalny mix tego, co dla nas najlepsze czyli: bazylia, cebula i pomidor. Salsa Rustica to przecier pomidorowy przygotowany na bazie klasycznego przecieru Passata Rustica Crio z dodatkiem bazylii i cebuli. Przecier Salsa Rustica przygotowany został wyłącznie z włoskich pomidorów, zebranych w optymalnej fazie dojrzałości. Jest wyjątkowo gęsty i aromatyczny. Idealny jako baza do przygotowania sosu lub zup.
Zobacz też: www.cirio1856.pl – stronę pełną kulinarnych inspiracji i przepisów Cirio.
Zdaję sobie sprawę jak wiele cennych minerałów i witamin mają pomidory i dlatego bez przerwy przetwory pomidorowe mam w domu i to zazwyczaj w zapasie 😉 Smaczne i zdrowe ma Primo Gusto, uwielbiam ten aromat i smak. Zupa pomidorowa to raz w tygodniu zawsze jest, podobnie spaghetti z sosem pomidorowym.