Strona główna DIETA I ZDROWIE MAKARON W ROLI GŁÓWNEJ

MAKARON W ROLI GŁÓWNEJ

0

Sprawdź, dlaczego warto jeść makaron i poznaj przepisy, dzięki którym odmienisz jego oblicze! 😉

Makaron zalicza się do produktów zbożowych, a jak wiadomo, powinny one stanowić fundament naszej codziennej diety. Dzięki nim dostarczamy organizmowi  składniki mineralne, takie jak żelazo, miedź, cynk i magnez oraz witaminy z grupy B oraz błonnik pokarmowy.

makaron

 Jaki makaron wybrać? 

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów makaronu – z mąki pszennej, pełnoziarnistej, orkiszowej czy nawet ze skrobii kukurydzianej. Najlepiej wybierać makarony pełnoziariste, np. z pszenicy durum, ponieważ mają one najwięcej wartości odżywczych.

 Wyjątkowość pszenicy durum 

Triticum durum, czyli pszenica twarda, to jedna z najstarszych roślin uprawianych od wieków w Chinach, na Bliskim Wschodzie i w Północnej Afryce. Pszenica durum najlepiej rośnie w suchym, kontynentalnym klimacie. 

Mamma Mia KokardkiZe względu na swoje właściwości (twarde bielmo, wysoką zawartość glutenu, wysoką szklistość i dużą zawartość barwników) pszenica durum wykorzystywana jest głównie do produkcji makaronów. Mąka z pszenicy durum zwana semoliną,  jest bardziej bogata w białko, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne, niż zwykła mąka pszenna (Triticum vulgaris).

Makarony otrzymane z mąki durum charakteryzują się jasnożółtym kolorem i znacznie wyższą twardością. Z pszenicy durum produkuje się również  kuskus.

Mąka z pszenicy durum zawiera więcej fosforu, potasu, żelaza, miedzi, manganu, cynku, a także witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6) oraz kwasu foliowego, niż mąka z pszenicy zwykłej. Durum zawiera również luteinę, która chroni przed działaniem wolnych rodników i wspomaga wzrok. Makaron z pełnoziarnistej mąki durum zawiera około 323 kcal w 100 g, z czego 12 g stanowi białko, 2 g tłuszcze, 64 g węglowodany, a aż 7 g błonnik. Z kolei makaron dwujajeczny z mąki pszennej typ 450 zawiera aż 368 kcal, w tym 75,8 g to węglowodany, 11,1 g białka, 1,6 g tłuszcze, błonnik stanowi tylko 2,4 g. Warto zatem wybierać makarony o niższym udziale węglowodanów, przy jednocześnie wyższej zawartości błonnika pokarmowego. 

Poza tym, a może przede wszystkim mąka durum ma niższy indeks glikemiczny, co powoduje, że wyrzut cukru i insuliny jest niższy, niż przy zjedzeniu oczyszczonej mąki pszennej zwyczajnej. Co istotne na IG ma wpływ czas obróbki termicznej. Inaczej mówiąc, jeżeli gotujemy makaron z pszenicy durum przez 20 minut ma on indeks glikemiczny 58, kiedy będziemy gotować go jedynie 12 minut, wartość ta zmniejsza się do 34. Makaron z mąki pszennej zwyczajnej ma około 70 IG. 

(konsultacja mgr inż. Agnieszka Ślusarska-Staniszewska, dietetyk, Poradnia Dietetyczna 4LINE)

Makarony Mamma Mia

Makaron Mamma Mia! właśnie podbija polski rynek! W ofercie marki znajdziesz świderki, kolanka, spaghetti, pióra, kokardki i muszelki wytwarzane w 100% z pszenicy durum. Makarony są produkowane we Włoszech, mimo tego są dostępne w cenie zwykłego makaronu – Mamma Mia! kosztuje około 3,99zł za 500g!

26 września 2013 r. we włoskiej restauracji Castello na warszawskim Wilanowie odbył się romantyczny wieczór z włoską muzyką na żywo. Tak przyjemnej imprezy dawno nie było! Hucznie świętowano nie zakończenie lata, ale wprowadzenie na rynek nowej, włoskiej marki makaronów Mamma Mia! produkowanych  w 100 % z  pszenicy durum.

Mamma Mia konferencja

zdjęcia z konferencji prasowej Mamma Mia, od góry, od lewej: Gabriela Antczak, Dyrektor Marketingu firmy Kupiec, Katarzyna Skrzynecka, Marcin Łopucki, Dominika Jaśkowiak, szefowa agencji LuxPR, Gabriela Antczak, Dyrektor Marketingu firmy Kupiec, Katarzyna Cichopek, Dominika Jaśkowiak, szefowa agencji LuxPR, od dołu, od lewej: Gabriela Antczak, Dyrektor Marketingu firmy Kupiec, Anna Kalata, Dominika Jaśkowiak, szefowa agencji LuxPR, Gabriela Antczak, Dyrektor Marketingu firmy Kupiec, Anna Kalata, Dominika Jaśkowiak, szefowa agencji LuxPR

 Jak przygotowywać makaron? 

  • Gotujemy go w dużej ilości dobrze osolonej wody – nie sklei się i będzie miał bardzo dobry smak.
     
  • Najwięcej wartości odżywczych zachowuje makaron ugotowany al dente – powinien być lekko twardy.
     
  • Makaronu nie przelewamy po ugotowaniu wodą, ponieważ w ten sposób zmywamy z niego warstwę soli i skrobii.

makaron spaghetti Lubellamakaron międzyborski

 Przepisy z makaronem 

Zupa ze szparagów

zupa szparagowa

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron krajanka – 250 g
  • wiązka białych szparagów
  • woda  – 0,75 l
  • sos sojowy –  1 łyżeczka
  • śmietanka słodka 18%  -100 ml
  • śmietana kwaśna 18% – 100 ml
  • masło  – 1 łyżka 
  • mąka  – 1 łyżeczka
  • sól, cukier, biały pieprz do smaku

Wykonanie:

Międzybrodzki Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą w której się gotowały. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło. Obie śmietany połączyć z mąka, zahartować niewielką ilością zupy i wszystko połączyć. Na koniec dodać szparagi z główką i makaron.

Pizza z makaronu

pizza z makaronuSkładniki:

  • Międzybrodzki Makaron krajanka – ok. 250 g
  • 4 jajka
  • pomidory – ok. 250 g
  • mozzarella – ok. 200 g
  • salami lub inne mięso – ok. 50 g
  • oliwa – 4 łyżki
  • ząbek czosnku 
  • pół pęczka bazylii
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Wbijamy jajka i dodajemy do nich przeciśnięty czosnek, sól, pieprz oraz oregano, na koniec ugotowany wcześniej Makaron Międzybrodzki. Całość dokładnie mieszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Naszą makaronową masę dzielimy na dwie części (ponieważ wyjdzie dość duża porcja) – pierwszą rozkładamy na patelni i smażymy z obu stron na złoty kolor. To samo robimy z drugą częścią makaronu. Plasterki pomidorów układamy na naszą makaronową pizzę, dodajemy bazylię, salami oraz mozzarellę. Całość smażymy pod przykryciem od 3 do 5 minut. Na koniec dekorujemy naszą makaronową pizzę według uznania.

Spaghetti z cukinią

spaghetti z cukinią

Składniki:

  • makaron Lubella Spaghetti – 1 opakowanie
  • cukinia zielona – 2 szt.
  • cukinia żółta – 2 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • świeża bazylia – 10 g
  • świeże oregano – 10 g
  • ser feta – 150 g
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu. Jednocześnie na średnim ogniu przesmażamy na oliwie z oliwek posiekany czosnek oraz cebulę, tak, aby zmiękły, ale się nie zarumieniły. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, sól i pieprz. Dusimy chwilę po czym łączymy z uprzednio ugotowanym makaronem i mieszamy. Dodajemy listki ziół i wykładamy na talerz.  Oprószamy pokruszonym serem feta.

Przepis przygotował ekspert kulinarny, Piotr Ceranowicz, współpracujący z marką Lubella.

Frittata ze spaghetti

frittata ze spaghetti

Składniki:

  • Lubella Spaghetti – 200 g
  • jaja – 5 szt.
  • konfitura z żurawiny – 100 g
  • szynka dojrzewająca – 50 g
  • rukola – 50 g
  • oscypek – 1/2 dużego
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. Na patelni teflonowej przesmażamy na oliwie czosnek i cebulę. Gdy zmięknie dodajemy makaron spaghetti i lekko go obsmażamy. Rozbijamy jaja i doprawiamy je. Zalewamy makaron jajami i zmniejszamy płomień. Gdy jaja się dość dobrze zetną przewracamy makaronowy omlet na drugą stronę, a górę obficie obsypujemy utartym oscypkiem, by się roztopił na powierzchni. Podajemy z żurawiną i rukolą.

Przepis przygotował ekspert kulinarny, Piotr Ceranowicz, współpracujący z marką Lubella.

tekst: Kasia Kosieradzka