Strona główna DIETA I ZDROWIE ZDROWE ODŻYWIANIE POMIDORY DLA ZDROWIA I URODY!

POMIDORY DLA ZDROWIA I URODY!

zupa pomidorowa, krem z pomidorów

Są bardzo zdrowe, a dzięki dużej zawartości antyoksydacyjnego likopenu przysłużą się też urodzie :-). Zobacz, jakie pomidory najlepiej wybierać zimą oraz co można z nich przygotować w kuchni, aby szybko zaskoczyć rodzinę i gości. Polecamy!

pomidory CirioPomidory przybyły do Polski wraz z włoszczyzną z dworu królowej Bony. Tam z kolei przywędrowały aż z Ameryki Południowej. To właśnie stamtąd, z języka Azteków pochodzi określenie pomidora – tomat – przejęte przez wiele europejskich języków. Polski pomidor pochodzi z języka włoskiego i oznacza złote jabłka.

Pomidory mają nam wiele do zaoferowania, są niskokaloryczne i doskonale poprawiają trawienie. Piękne, okrągłe i pachnące czerwone kule to prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają przede wszystkim wiele witamin z grup A, B i C, a także mnóstwo potasu i żelaza. Istotnym składnikiem jest także likopen, który odpowiada za wyrazisty, piękny kolor pomidora. 

Pomidor to owoc, który nie ma też sobie równych w zatrzymywaniu młodości! Likopen jest silnym przeciwutleniaczem i chroni skórę przed uszkodzeniami kolagenu. Co ważne, nasz organizm najlepiej przyswaja likopen z pomidorów nisko przetworzonych. Niezbędny jest do tego dodatek tłuszczu, koniecznie zdrowego (np. oliwa z oliwek). Pasaty, zupy i sosy robione na bazie pomidorów z puszki, słoika lub kartonika warto więc jeść przez cały rok, a teraz – gdy dostęp do świeżych i nieskażonych chemią pomidorów jest ograniczony – to po prostu sezonowe „must-have”. 

Pomidory z historią

Wszystkim wielbicielom pomidorów polecamy markę Cirio, która od 150 lat rozpieszcza podniebienia smakoszy. Jej założyciel, Włoch, Francesco Cirio, handlował warzywami i owocami m.in. z Anglią, a w 1856 roku znalazł się w gronie pierwszych osób na świecie, którym zawdzięczamy udoskonalenie techniki apertyzacji – konserwacji, która rozwiązała problem szybkiego psucia się owoców i warzyw. W wieku 20 lat Francesco założył fabrykę Cirio w Turynie, która szybko podbiła europejski rynek żywności i stała się jedną z najbardziej popularnych marek we Włoszech. Od samego początku motorem rozwoju i sukcesu Cirio były badania poszukiwawcze i rozwojowe, a ich efektem – produkty o najwyższej jakości i doskonałym smaku. 

Do produkcji pomidorów Cirio wykorzystywane są wyłącznie włoskie pomidory, zbierane w optymalnej fazie dojrzałości, przetwarzane tego samego dnia. Dzięki temu możesz liczyć na zawsze doskonały i bogaty smak potraw! 

Polecamy m.in.:

  • TagliateliPassata Rustica Cirio – to wyjątkowy przecier o nieporównywalnej gęstej konsystencji. Jest tak gęsty, że możesz zaczerpnąć go za pomocą widelca. Pomidory przeznaczone do produkcji Przecieru pomidorowego są rozgrzewane i przecierane przez sito. Następnie przecier jest transportowany do urządzeń zagęszczających, po czym poddaje się go pasteryzacji, która gwarantuje odpowiednio długie przechowywanie produktu. Passata jest doskonałą bazą zarówno do sosów do makaronu, jak i zupy pomidorowej o bogatym smaku – tak lubianej przez Polaków!
  • Pomidory bez skóry Cirio – wywodzą się z tradycji i miłości do uprawy pomidorów. Dzięki temu stały się jednymi ze sztandarowych włoskich produktów spożywczych! Znajdziesz w nich całą naturalną mięsistość, a także smak najlepszych pomidorów. Zaraz po przekrojeniu wyczuwa się doskonałą konsystencję miąższu i pełny smak, który jest ich cechą wyróżniającą.
  • Pomidory w kawałkach Cirio – to wyjątkowy produkt o pełnej konsystencji i wyraźnym aromacie świeżo pokrojonego pomidora. Żywy i przyciągający smak powoduje, że każda potrawa staje się wyjątkowa. To pyszny i naturalny produkt przygotowany wyłącznie w 100% z włoskich pomidorów zebranych i zapakowanych w ciągu jednego dnia.
  • Przecier pomidorowy w kartoniku Cirio – to wyjątkowy produkt o delikatnej, gładkiej konsystencji. Do jego produkcji wykorzystywane są okrągłe pomidory, które pozbawia się skórki i przeciera przez sito o bardzo małych oczkach.

pomidory Cirio

 

Pomidory świętują!

Pomidory Cirio pozwalają ekspresowo przygotować smaczne dania. Na stronie www.cirio1856.pl znajdziesz wiele inspirujących przepisów. Polecamy szybki przepis na makaron sedani po sycylijsku, którym możesz zaskoczyć rodzinę podczas świątecznego obiadu czy w czasie noworocznej imprezy!

Sedani, potrawy z pomidorami

Sedani po sycylijsku

Składniki dla 5 osób:

  • 450 g makaronu sedani rigati (prążkowana rurka),
  • 1 butelka przecieru pomidorowego Passata Rustica 680 g Cirio
  • 4 lub 5 filetów anchois
  • 1 łyżka kaparów
  • 150 g czarnych oliwek drylowanych
  • 3 małe bakłażany
  • 2 żółte papryki
  • bazylia
  • oliwa z oliwek extra vergine, pieprz, sól

Przygotowanie:

Paprykę przypiec na grillu, zdjąć skórkę i pokroić w paseczki. Bakłażany pokroić w kostkę, osolić i odstawić na 10 minut, aby straciły gorzki smak. Po upływie tego czasu wypłukać je i wysuszyć. Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy, dodać paprykę, anchois rozgniecione za pomocą widelca, oliwki, kapary, posiekaną bazylię i bakłażany. Smażyć na małym ogniu. Po kilku minutach dodać przecier pomidorowy, posolić, doprawić pieprzem, przykryć i kontynuować gotowanie na średnim ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą ugotowane. W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić i wymieszać z otrzymanym sosem.

Inspiracji na pyszne dania z pomidorami Cirio szukaj na: www.cirio1856.pl

zupa z bazylią, zupa pomidorowa

 

Poprzedni artykułNawilżający krem do ciała i rąk – Dalan d’Olive
Następny artykułNOWOŚCI PIELĘGNACYJNE POLSKICH MAREK
O urodzie piszę od ponad 15 lat (byłam wicenaczelną magazynu URODA, pisałam dla dwutygodnika VIVA!, prowadzę wydania specjalne PARTY Medycyna Estetyczna). iBeauty.pl powstało z potrzeby „bycia na swoim” i robienia tego, co kocham, czyli… pisania o urodzie :-) Uwielbiam testować kosmetyki! Jestem też współzałożycielką i redaktor naczelną portalu www.WirtualnaKlinika.pl o medycynie estetycznej. Można się ze mną skontaktować mailowo: [email protected]