Strona główna DIETA I ZDROWIE POMYSŁ NA BAZYLIĘ

POMYSŁ NA BAZYLIĘ

sacla

Zbiory bazylii rozpoczynają się z końcem czerwca i trwają do końca września, a ich obfitość w dużej mierze zależy od ilości słońca i deszczu, którymi natura obdaruje pola bazylii w Piemoncie. Każdego roku z tutejszych pól zbiera się tony listków tej aromatycznej przyprawy, niezbędnej do produkcji sosów Pesto alla genovese i Pesto z rukolą. Bezpośrednio po zbiorach, świeża bazylia trafia do fabryki Sacla i jeszcze tego samego dnia produkuje się z niej sos. Historia produktów tej rodzinnej włoskiej marki ma 70 lat. Zobacz, jakie pyszności możesz wyczarować z ich pomocą!

Firma Sacla powstała ponad 70 lat temu, w 1939 roku, w Asti w Piemoncie w północno-zachodnich Włoszech. Do dnia dzisiejszego pozostaje tradycyjną włoską firmą, zarządzaną przez trzecie pokolenie rodziny Ercole. W produkcji wykorzystuje się wyłącznie składniki najwyższej jakości, bazując na tradycyjnych włoskich recepturach. Wszystkie produkty powstają wyłącznie we Włoszech.

sacla

Rocznie produkuje się tu 18 000 000 słoików pesto (3 600 ton). Do przygotowania tej ilości potrzebne są:

  • 1000 ton świeżej bazylii
  • 270 ton parmezanu
  • 23 tony orzechów piniowych
  • Oliwa z oliwek, olej słonecznikowy

pesto Sacla

suszone pomidorySacla to nie tylko różne odmiany pesto, ale również bogaty asortyment produktów z włoskich, śliwkowych  pomidorów – pomidory bez skórki, suszone, zapiekane oraz marynowane w oliwie z dodatkiem śródziemnomorskich przypraw i ziół. Dzięki najbardziej optymalnej porze zbiorów pomidory zachowują wyrazisty smak i wszystkie cenne wartości odżywcze a w szczególności likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem dbającym o ochronę naszych komórek. Firma szczyci się także wysoką jakością upraw oliwek zarówno czarnych, jak i zielonych – idealnych do wszelkiego rodzaju przekąsek czyli antipasti. Pesto, pomidory, oliwki,  podawane jako zakąski do świeżych serów, dodawane do sałatek i przeróżnych potraw od dziesięcioleci cieszą podniebienia smakoszy nie tylko we Włoszech.

Więcej na: www.northcoast.pl

Rodzaje pesto

To najbardziej znany dodatek do potraw na bazie bazylii. Najbardziej znane jest pesto alla genovese, pochodzące z Ligurii, z regionu położonego w zachodnich Włoszech. W skład tego sosu, poza bazylią, wchodzą: czosnek, sery garna padano i pecorino, orzeszki pinii oraz oliwa z oliwek extra virgin. W ofercie Sacla znajdziesz też delikatniejsze w smaku pesto alla rucola – to włoska rukola połączona z serem grana padano, orzeszkami pinii i aromatyczną świeżą bazylią. Z kolei pesto rosso zawiera suszone na słońcu pomidory – idealne także jako pasta do smarowania pieczywa. 

Zobacz przepisy na pyszne włoskie dania z produktami Sacla:

Chleb z suszonymi pomidorami i czosnkiem >>>

chleb z suszonymi pomidorami

 

Penne z zapiekanymi pomidorami, czosnkiem i papryczką chilli >>> 

penne

 

Pappardelle z tuńczykiem i czosnkiem >>>

pappardelle

 

Wieżyczki Caprese >>>

caprese

 

Pizza z zapiekanymi pomidorami, pesto i mozzarellą >>>   

pizza przepis

Poprzedni artykułHITY DO WŁOSÓW NA LATO!
Następny artykułAMBASADORKA MARKI PANTENE, MARTA ŻMUDA TRZEBIATOWSKA, ZDRADZA SWÓJ SEKRET PIĘKNYCH WŁOSÓW
O urodzie piszę od ponad 15 lat (byłam wicenaczelną magazynu URODA, pisałam dla dwutygodnika VIVA!, prowadzę wydania specjalne PARTY Medycyna Estetyczna). iBeauty.pl powstało z potrzeby „bycia na swoim” i robienia tego, co kocham, czyli… pisania o urodzie :-) Uwielbiam testować kosmetyki! Jestem też współzałożycielką i redaktor naczelną portalu www.WirtualnaKlinika.pl o medycynie estetycznej. Można się ze mną skontaktować mailowo: [email protected]