Strona główna DIETA I ZDROWIE Przepisy PRZEPIS NA SŁODKIE (DOSŁOWNIE) WALENTYNKI

PRZEPIS NA SŁODKIE (DOSŁOWNIE) WALENTYNKI

0
donuty

Chcesz zaskoczyć Ukochaną osobę czymś słodkim, żeby święto zakochanych było… jeszcze bardziej słodkie? Super! W takim razie możesz iść do cukierni albo upiec coś sama. Co powiesz na donut ice cream sandwich – kolorowe donuty przełożone lodami z dodatkiem śliwki kalifornijskiej? Brzmi yammy! 🙂

Czas przygotowania 10 kanapek:
4 godziny (w tym 2 godz. wyrastania ciasta)

Składniki:

donutyCiasto:

  • 4g drożdży instant (pół opakowania)
  • 60ml ciepłego mleka
  • 60ml maślanki lub kefiru
  • 1 jajko
  • 30g roztopionego masła
  • 240g mąki
  • 45g cukru szczypta soli
  • olej do smażenia

Lukier:

  • 80g masła
  • 180g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka lub śmietanki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • barwniki spożywcze i posypki, pokruszone cukierki itp. do ozdoby

Przełożenie:

  • 75g śliwki kalifornijskiej
  • 2 łyżki rumu
  • 1 l lodów waniliowych (domowe lub ze sklepu)

Przygotowanie:

Drożdże zalewamy 2 łyżkami mleka i odkładamy na 5 minut. Przesiewamy suche składniki wlewamy do nich wymieszane ze sobą mokre składniki oraz drożdże i zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy 10-15 minut i odkładamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wałkujemy je na grubość ok. 1,5 cm i okrągłą foremką o średnicy ok. 9 cm wycinamy pączki, mniejszą wycinamy dziurki. Pączki odkładamy na 20 minut do napuszenia, w międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz do smażenia (do 180 C). Donuts smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto.

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiego lukru, lukier barwimy na różne kolory. Donuts maczamy w lukrze, dekorujemy posypkami. W razie potrzeby podgrzewamy lukier jeśli zrobi się zbyt gęsty. Kiedy lukier stwardnieje przekrawamy pączki na pół i przekładamy lodami.

Śliwki namaczamy w rumie przez minimum kilka godzin. Po tym czasie 3 śliwki i rum blendujemy, resztę śliwek kroimy w drobną kostkę. Lody ocieplamy w lodówce, kiedy będą miękkie (ale nie roztopione) mieszamy z pokrojonymi śliwkami i wylewamy do płaskiego pojemnika o wymiarach ok. 25 x 35 cm, wyłożonego papierem do pieczenia. Łyżeczką nakładamy kleksy musu śliwkowego i niezbyt dokładnie mieszamy, wkładamy do zamrażarki. Kiedy lody całkiem stwardnieją okrągłą foremką wycinamy kółka w rozmiarze pączków.