Strona główna DIETA I ZDROWIE PRZEPIS NA SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM

PRZEPIS NA SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM

szparagi w sosie holenderskim

Szparagi zielone i białe przebojem zdobywają polskie stoły. Jak przygotować szparagi, aby wydobyć pełnię ich smaku?

Szparagi cenione są ze względu na swój charakterystyczny smak. Białe szparagi są doskonałą przekąską, a zielone szparagi sprawdzają się jako dodatek do dań mięsnych. Dania ze szparagami zyskują na elegancji, pod warunkiem jednak, że warzywa te zostały dobrze ugotowane. Jak przyrządzić szparagi?

Gotowanie szparagów krok po kroku

Świeże szparagi są jędrne i mają zwarte główki. Po ich ściśnięciu, widać wyciekający z nich sok. Kupując białe szparagi pamiętajmy, że będziemy je obierać, dlatego nie warto kupować cienkich. Zielone szparagi je się ze skórką, więc fakt ich grubości nie ma znaczenia.

obieranie białych szparagów

Szparagi dokładnie myjemy. Białe przed ugotowaniem musimy obrać – przydatna do tego będzie obieraczka do warzyw. Zaczynamy tuż pod głowką i ściągamy skórkę w dół. Zdrewniałe końcówki odcinamy – przy młodych szparagach to jest ok. 2 cm, przy starszych – nawet 5 cm.

W wąskim garnku gotujemy wodę. Szparagi powinny być przyrządzane „na stojąco”, dlatego wąski garnek jest do tego lepszy. Przed gotowaniem można je związać luźno nitką.

Do wrzątku dodajemy trochę soli i cukru. Wkładamy nasze szparagi tak, aby główki wystawały ponad wodę – ugotują się pod wpływem pary. Zielone szparagi wymagają 10 minut gotowania, białe ok. 15. Twardość sprawdzamy widelcem. Ugotowane są bardzo miękkie – jak ziemniaki.

Tak ugotowane szparagi najlepiej smakują w towarzystwie sosu. A najlepszym i najprostszym rozwiązaniem będzie sos holenderski!

szparagi

Sos holenderski do szparagów

• pół kostki zimnego masła
• 2 surowe żółtka
• 1/2 łyżeczki soku z cytryny
• 1 łyżka wody
• sól do smaku

Do garnka na małym ogniu wrzuć masło posiekane w kostkę. Energicznie zamieszaj i dodaj żółtka oraz łyżkę wody.Teraz delikatnie mieszając czekaj, aż sos stanie się kremowy i jednolity. Wtedy zdejmij go z ognia i wciąż mieszając, dodaj sok z cytryny. Kiedy wszystkie skladniki się połączą – dodaj sól.

Poprzedni artykułSYROP Z CEBULI I CZOSNKU – NIEZAWODNY SPOSÓB NA PRZEZIĘBIENIE
Następny artykułWĄGRY NA NOSIE? SPRAWDZONE SPOSOBY NA ZASKÓRNIKI