Strona główna DZIEJE SIĘ PORADY DOMOWE RZEŻUCHA – NIEPOZORNA ROŚLINA PEŁNA ZDROWIA

RZEŻUCHA – NIEPOZORNA ROŚLINA PEŁNA ZDROWIA

rzezucha

Jak posadzić rzeżuchę? Wielu z nas dokonywało tego w ramach doświadczenia na lekcję biologii. Warto sobie przypomnieć tę sztukę, ponieważ rzeżucha to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów!

Rzeżucha ma bardzo charakterystyczny, pikantny smak oraz zapach. Można ją spożywać na kanapkach i w sałatkach. Niektórzy dorzucają ją do zielonych koktajli.

Rzeżucha – witaminy i minerały

Niewiele osób wie, że rzeżucha jest bardzo bliską krewną… kapusty. I podobnie jak to warzywo, powinna często pojawiać się na naszych talerzach. Hodowla rzeżuchy jest bardzo prosta, więc to świetna alternatywa jesienią, zimą i na przednówku dla szklarnianych warzyw. Co bardzo istotne, można ją uprawiać bez żadnych nawozów sztucznych.

Rzeżucha zawiera witaminy z grupy A, B i PP oraz witaminę K. Jest także nieocenionym źródłem witaminy C, silnego antyoksydantu. Ma wysoką zawartość wapnia, jodu i chromu. Jej regularne spożywanie obniża poziom cukru we krwi i pomaga walczyć ze złym cholesterolem. Co więcej, ta niepozorna roślinka oczyszcza krew, pomaga przy wypadaniu włosów i poprawia koloryt cery.

Jak posiać rzeżuchę?

Będzie nam potrzebna szklanka, lignina lub gaza, woda i głęboki talerz. Nasiona rzeżuchy wrzucamy do szklanki i zalewamy dużą ilością przegotowanej i chłodnej wody. Kiedy nasiona zaczynają się kleić i przypominają siemię lniane, rozsmarowujemy je na mokrej gazie, którą następnie naciągamy na głębokim talerzu. Pamiętajmy, że przez cały okres wzrostu rzeżuchy powinniśmy pamiętać o namaczaniu gazy. Na początku warto osłonić nasiona przed światłem. Kiedy pojawią się kiełki rzeżuchy, przeważnie po dwóch dniach, możemy ściągnąć przykrycie i przez następny tydzień jedynie ją podlewać. Rzeżucha łąkowa gotowa jest po około 10 dniach od rozpoczęcia hodowli.

Poprzedni artykułRECYKLING – UTYLIZACJA ŚMIECI W ZGODZIE Z NATURĄ
Następny artykułJAK SZYBKO ZASNĄĆ? SPRAWDZONE SPOSOBY NA BEZSENNOŚ