Odżywianie stanowi klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia. Jedzenie wpływa bezpośrednio na naszą kondycję fizyczną i psychiczną, stając się ważnym elementem codziennej profilaktyki chorób. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, o czym pamiętać podczas codziennego układania jadłospisu.

Pamiętaj o regularności spożywania posiłków

Jeśli chcesz kompleksowo zadbać o swój dobrostan, wejdź na stronę ewolucjamyslenia.pl. Zastanawiasz się, od czego rozpocząć zmianę nawyków żywieniowych? Pamiętaj o regularności spożywania potraw. Swój codzienny jadłospis możesz podzielić na 5 mniejszych posiłków, po które należy sięgać w 3-4-godzinnych odstępach. W ten sposób ustabilizujesz poziom cukru we krwi oraz przyspieszysz metabolizm. Unikniesz przy tym podjadania niezdrowych przekąsek.

Healthy salad with chicken, tomatoes, wild garlic and rice. Proper nutrition. Dietary menu. Flat lay. Top view

W trakcie planowania potraw zadbaj o ich różnorodność. W ten sposób dostarczysz swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Warto pamiętać o tym, że żadne, nawet najlepsze suplementy diety, nie zastąpią dobrze zbilansowanej diety. Urozmaicone posiłki zachęcą Cię również do regularnego jedzenia oraz próbowania nowych rzeczy. Jest szansa, że zmniejszy to także potrzebę sięgania po słodycze i przetworzone produkty. Jeśli szukasz nowych inspiracji, poznaj kuchnię śródziemnomorską. Przydatne wskazówki dietetyczne znajdziesz na stronie: https://ewolucjamyslenia.pl/dieta-srodziemnomorska-co-jesc-i-jak-planowac-posilki/.

Jaka jest rola warzyw i owoców w diecie?

W Twojej diecie nie może zabraknąć warzyw i owoców. Będą stanowić ważne źródło antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwijanie się poważnych chorób. Spowalniają jednocześnie procesy starzenia oraz wspomagają regenerację organizmu. Jeśli masz problem z prawidłowym planowaniem posiłków, zadbaj o to, aby do każdego z nich dodawać przynajmniej jedno warzywo. Ich regularne spożywanie zmniejszy ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy typu 2. oraz chorób układu krążeniowo-naczyniowego, w tym nadciśnienia tętniczego. Należy przy tym pamiętać, że warzyw w diecie powinno być więcej niż owoców.

Co warto jeść na śniadanie?

Dla wielu osób to właśnie śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Odpowiednio skomponowane dania dostarczają niezbędnej energii. Pozwalają zachować efektywność podczas wypełniania obowiązków w pracy i w szkole. Rano sięgaj po produkty zbożowe, które staną się ważnym źródłem błonnika pokarmowego i węglowodanów. Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie skomplikowanych potraw, możesz zdecydować się na zrobienie owsianki. Pamiętaj o tym, aby dodać do niej ulubione owoce, nasiona oraz orzechy. W Twoim jadłospisie nie może zabraknąć również zdrowej kolacji. Na stronie: https://ewolucjamyslenia.pl/zdrowa-kolacja-czyli-jak-jesc-zdrowo-przed-snem/ przeczytasz, jak ją przygotować.

Czego lepiej unikać?

W codziennym żywieniu należy ograniczyć przede wszystkim spożywanie nasyconych tłuszczów trans. Występują one przede wszystkim w wysoko przetworzonej żywności, tłustych serach, śmietanie oraz margarynie. Znacznie podnoszą ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, w tym miażdżycy. Lepiej unikać ponadto soli oraz cukrów prostych, które negatywnie wpływają na zdrowie i samopoczucie. Ogranicz używki, w tym alkohol i papierosy, które mogą negatywnie wpłynąć na Twoje zdrowie.