Strona główna DIETA I ZDROWIE ZDROWE ODŻYWIANIE ZDROWE PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE

ZDROWE PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE

0

Przekąski na przyjęcie najczęściej kojarzą się nam z chipsami i słonymi paluszkami, które stanowią prawdziwą bombę kaloryczną. W krótkim czasie można jednak przygotować zdrowe i bardzo efektowne przekąski, cieszące oko wyglądem, smakiem i oryginalnością. Dlatego, gdy następnym razem zaprosisz gości do siebie, zaproponuj im – zdrowe przekąski na przyjęcie. Oto dwa sprawdzone przepisy!

Piotr Kucharski, zwycięzca drugiej edycji „Gotuj o wszystko” zdradza, jak przygotować pyszne wytrawne babeczki i orzechowe trufle z kaszy jaglanej.

Wytrawne babeczki

zdrowe przekąski na przyjęcie, Kupiec

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej Kupiec
  • 2 opakowania długo dojrzewającej szynki (np. szwarcwaldzka)
  • 100 g długo dojrzewającego sera np. bursztyn
  • 2 jajka
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g twarogu
  • blaszka do mufinek (12 szt.)

Sposób przygotowania:

Blaszkę do mufinek wyłożyć szynką w kształcie otwartej róży, dwa plasterki na jedną babeczkę. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Starty ser, posiekaną natkę pietruszki, ugotowaną kaszę i jajka mieszamy w misce, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie wypełniamy różyczki do 2/3 wysokości. Wierzch posypujemy pokruszonym twarogiem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 165 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem i zapiekamy ok. 15-20 minut.

Orzechowe trufle z kaszy jaglanej

zdrowe przekąski na przyjęcie, Kupiec

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej Kupiec
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g rodzynek
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g orzechów włoskich drobno posiekanych
  • 0,5 szklanki soku jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szczypta soli
  • 100 g łuskanych pistacji

Sposób przygotowania:

Kaszę przepłukać wrzątkiem i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Po 5 minutach dodać bakalie i gotować na niewielkim ogniu, aż kasza wchłonie całkowicie wodę. Wlać sok jabłkowy i gotować, aż zostanie całkowicie wchłonięty. Odstawić do ostygnięcia. Dodać miód i sól do smaku. Z ostygniętej masy formować kulki.