Sushi to pyszny wynalazek kuchni japońskiej. Są to ryby, warzywa i owoce morza w otoczce ryżu, zawinięte w algi. Bardzo zdrowe, niskokaloryczne i eleganckie. Jak się je sushi?
Sushi – jak je jeść?
Sushi, jako danie kuchni japońskiej, powinniśmy jeść pałeczkami. Może wydawać się to z pozoru trudne, ale sprawne posługiwanie się pałeczkami jest łatwe. Jedną opieramy na środkowym palcu, trochę jak długopis, drugą trzymamy między wskazującym a kciukiem. Im dalej złapiemy, tym bardziej elegancko to wygląda.
Do sushi zawsze podane są jeszcze dodatki w postaci japońskiego chrzanu, czyli pasty wasabi oraz marynowanego imbiru. Sushi powinno się jeść w kolejności od najłagodniejszych smaków (np. rzepa, ogórek) do coraz wyrazistszych (łosoś). Każde zjedzony smak powinien zostać zagryziony kawałkiem imbiru by jego specyficzny smak oczyścił kubki smakowe przed kolejną porcją sushi. Wasabi dodajemy sobie do smaku, wedle upodobań
Do sushi podawany jest też sos sojowy. Doskonale uzupełnia smak. Gdy zanurzamy sushi ważne jest, by obrócić rękę. W sosie sojowym powinniśmy moczyć rybę i wodorosty, a nie pozwolić by namókł nam ryż.