Strona główna DZIEJE SIĘ PORADY DOMOWE JAK ROZPUŚCIĆ CZEKOLADĘ?

JAK ROZPUŚCIĆ CZEKOLADĘ?

0
dark-brown-milk-candy

Czekolady nikomu nie trzeba przedstawiać 😉 Jest to pyszna baza lub dodatek do deserów, a polewa czekoladowa to ulubiony składnik naprawdę wielu osób. Jak więc rozpuścić czekoladę?

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?

Będzie nam potrzebna oczywiście czekolada oraz dwa garnki, jeden większy od drugiego. Do mniejszego wkładamy połamaną czekoladę, im drobniej, tym lepiej. Do większego nalewamy wodę i stawiamy na kuchence. Do większego garnka z gotującą się wodą wkładamy mniejszy garnek z czekoladą.

Trzeba pilnować, by woda nie nalała się do środka czekolady. Ciepło przechodzące pośrednio do mniejszego garnuszka rozpuści czekoladę, nie ryzykując jej przypalenia.

Jak zrobić polewę czekoladową?

Zasadniczo czekolada rozpuszczona w powyższy sposób nadaje się już na polewę. Jednak jeśli marzy się nam coś bardziej ekstrawaganckiego, to proponuję ganache – eleganckie połączenie polewy i kremu.

By zrobić ganache trzeba podgrzać kremową śmietaną aż się prawie zagotuje, a następnie dodać do niej połamanej czekolady. Proporcje to mniej więcej 180 ml śmietanki na 225 g czekolady gorzkiej. Uwaga: ważne, aby unikać w takim przypadku czekolady z tłuszczami roślinnymi, bo śmietana się zważy!