Bruschetta z pomidorami to idealne weekendowe śniadanie, które przygotujesz w kilka chwil. Najlepiej smakuje latem, ale zimą przypomni o ciepłych, słonecznych dniach.
Przepis na bruschettę, podobnie jak wszystkie przepisy kuchni włoskiej, jest bardzo prosty, a kluczem do smaku są produkty najlepszej jakości. Latem w Polsce sięgajmy po krajowe pomidory – idealne będą malinowe. Zimą możemy wybrać pomudorki koktajlowe, które smakiem i zapachem najbardziej przypominają włoskie pomidory.
Jak zrobić bruschettę?
Potrzebne Ci będą:
- ciabata lub bagietka pszenna
- pomidory
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól i pieprz do smaku
- mały ząbek czosnku
Sposób wykonania:
Pieczywo kroimy na kromki po skosie. Musimy zrobić z nich grzanki – można to zrobić piekąc je przez parę minut w piekarniku na blasze, w opiekaczu, a nawet w tosterze. Ważne, aby były chrupiące i ciepłe.
W miseczce przygotowujemy pomidory: kroimy je w drobną kosteczkę, dodajemy do nich łyżkę oliwy i mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Energicznie wszystko mieszamy. Dodajemy poszarpane listki bazyli – warto rozetrzeć je wcześniej w dłoniach, dzięki czemu stają się bardziej aromatyczne. Na ciepłe grzanki wykładamy pomidory łyżką, oprószamy solą i pieprzem. Gotowe!
Dla osób, które cenią bardziej kaloryczne śniadania, idealna będzie bruschetta z mozzarellą i pomidorami. Sposób postępowania jest taki sam, tylko na ciepłą grzankę kładziemy plaster sera, a dopiero potem pomidory. Ciekawym rozwiązaniem jest także przyprawa do bruschetty, którą w swojej ofercie ma obecnie wiele firm. Dodajemy ją do pomidorów na etapie ich mieszania w miseczce.