Bez nich wielkanoc po prostu nie istnieje. Ale czy możemy bezkarnie raczyć się jajecznymi smakołykami? Czy jajka są zdrowe? I co z cholesterolem, który rzekomo podwyższają?
Tekst: Dorota Piątkowska, specjalista ds. żywienia człowieka
Co siedzi w jajku?
Jajko posiada wiele cennych składników odżywczych. Nic w tym dziwnego – przecież z niego rozwija się nowe życie. Białko jaja kurzego jest uważane za białko wzorcowe. Oznacza to, że ze wszystkich produktów spożywczych zawiera najbardziej optymalny dla nas zestaw aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie umie sam wyprodukować i muszą być dostarczone z pożywieniem. Oprócz wysokoprzyswajalnego białka znajdziemy tu także duże ilości witaminy A, D oraz B12. Dodatkowym atutem jest obecność luteiny, wpływającej korzystnie na nasze oczy, oraz lecytyny, która oczyszcza naczynia krwionośne z zalegających w nich złogów tłuszczu i wspomaga pamięć.
Jajka a cholesterol
Pomimo całego tego jajecznego dobrodziejstwa czujemy strach przed jedzeniem jajek ze względu na cholesterol. Nie można zapominać, że cholesterol jest nam przecież niezbędny. Wchodzi w skład tkanki nerwowej, hormonów płciowych, kwasów żółciowych, a pod wpływem światła słonecznego powstaje z niego witamina D. Ale cholesterol, który przyjmujemy z jedzeniem, to zaledwie 1/3 całej jego puli w naszym organizmie. Pozostała część produkowana jest w wątrobie. Aby dostarczyć odpowiednią ilość tego składnika odżywczego, należy spożywać 2-4 jajek tygodniowo. Jednak naukowcy ze Światowej Organizacji Zdrowia dodają, że limit ten dotyczy osób, które mają podwyższony poziom cholesterolu. Wszyscy ci, którzy nie posiadają problemów zdrowotnych związanych z układem sercowo-naczyniowym, mogą spożywać nawet do 10 jajek tygodniowo!
Przepis na jajka faszerowane
Podczas świąt nie wpadajmy w panikę na myśl o kaloriach z jajecznych potraw. Jedno jajko to ok. 70 kcal. Znacznie niebezpieczniejsze są wszystkie dodatki, zwłaszcza królujący wśród nich majonez – 1 mała łyżeczka to dodatkowe 70 kcal. A można go przecież znakomicie zastąpić np. jogurtem bałkańskim z ziołami.
Oto propozycja przygotowania wyjątkowo efektownych a zarazem świątecznie zielonych jajek faszerowanych:
- 4 jajka na twardo
- po kilka gałązek świeżej kolendry, bazylii oraz natki pietruszki
- 2-3 łyżki homogenizowanego białego sera (typu „Bieluch”)
- przyprawy do smaku
Przekrój jajka na pół, wyjmij żółtka. Połącz je z serkiem i posiekanymi ziołami, zmiksuj dokładnie na jednolitą masę i przypraw do smaku pieprzem i solą. Napełnij jajka przygotowaną pastą, udekoruj gałązką natki pietruszki, ułóż na liściach sałaty i gotowe.
Podzielcie się też swoimi „jajecznymi” przepisami!