Dieta jajeczna obiecuje efekt szybkiej utraty kilogramów. Trwa 5-14 dni. Podobno można na niej zrzucić aż 5kg w tydzień. Czy warto ją stosować? Przyglądamy się jadłospisowi oraz odkrywamy wady i zalety diety opartej na jajach.
Jadłospis
Podstawą codziennego menu są jajka – jemy ich łącznie 6 w ciągu dnia, na śniadanie, obiad i kolację. Jaja mają być ugotowane na twardo, przy czym należy zwrócić uwagę, by gotowanie nie trwało dłużej niż 10min. Oprócz jaj spożywamy świeże warzywa i owoce. Jemy je w całości lub w formie sałatek polanych zdrowymi olejami – z oliwek, lnianym czy orzechowym. 1 posiłek wygląda więc tak: 2 jaja na twardo, miska sałatki przygotowanej z różnych rodzajów sałat, pomidorków koktajlowych, cebuli, zblanszowanych różyczek brokuła i łyżki oliwy. Dodatkowo zaleca się spożywanie ½ lub całego grejpfruta pomiędzy posiłkami – dzięki dużej zawartości wody i błonnika jest on w stanie znieść uczucie głodu. Ma też dużą ilość prozdrowotnych antyoksydantów oraz właściwości odchudzające. Podczas diety pijemy wyłącznie wodę niegazowaną, zioła i zieloną herbatę – łącznie zaleca się wypijać nawet 3l płynów dziennie.
Nasza opinia
Na pewno schudniesz stosując tę dietę, bo jest bardzo niskokaloryczna. Dzięki niej organizm oczyści się też z toksyn, nadmiaru wody i złogów zalegających w jelitach, gdyż dieta nakazuje spożywanie jarzyn kilka razy dziennie oraz picie dużych ilości zdrowych, detoksykujących płynów. Niestety, jest to dieta bardzo monotonna, a przez to trudna do wytrzymania. Również ze względu na niewielkie ilości jedzenia i głód, za pomocą którego ciało daje Ci znać: nie dostaję wszystkiego, czego potrzebuję, daj mi normalnie, zdrowo zjeść! W tej diecie brakuje węglowodanów oraz tłuszczów – dwu podstawowych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednakże – jeśli wytrzymasz w diecie tydzień lub dwa, to spodziewaj się, że Twój organizm upomni się o różne składniki, których otrzymywał za mało. Objawi się to wzmożonym apetytem i… efektem jo-jo.