Strona główna DZIEJE SIĘ PORADY DOMOWE JAK UGOTOWAĆ KALAFIORA?

JAK UGOTOWAĆ KALAFIORA?

0
cauliflower-1676194_960_720

Kalafior gotowany to zarówno pyszny dodatek, jak i baza do zdrowych potraw i doskonale zbilansowanej diety. Jesień zaś jest doskonałym sezonem, aby spróbować wprowadzić go do swojej diety.

Gotowanie kalafiora

Przygotowanie kalafiora zaczynamy od umycia go pod zimną wodą i podzielenia na mniejsze różyczki. Następnie musimy odpowiedzieć sobie na pytanie, czemu gotujemy kalafior?

  • Jeśli chcemy, by jego smak i aromat przeszły do wywaru, to włóżmy kalafiora do małej ilości zimnej wody i doprowadźmy do gotowania.
  • Jeśli kalafior sam w sobie ma być podstawą dania, to wrzucamy go do garnka dopiero, gdy woda zacznie wrzeć. Po wrzuceniu czekamy aż woda – tym razem już z kalafiorem – zacznie się gotować i od tego momentu liczymy od 10 do 15 minut. Zaraz po nastawieniu solimy (2 łyżeczki soli na litr wody) i słodzimy (1 łyżeczka cukru na litr wody). Przykrywamy pokrywką i czekamy. Gdy minie już ok. 7/8 minut, można dodać trochę mleka i uchylić przykrywkę, by olejki jakie wygotowują się z kalafiora ulotniły się z brzydkim zapachem. Czy jest gotowy sprawdzamy wbijając w niego widelec – jeśli gładko wchodzi tzn. że kalafior jest gotowy.

Kalafior z bułką tartą

Jest wiele popularnych przepisów na podanie kalafiora, ale chyba najsłynniejszym jest zaserwowanie go z bułką tartą. Oto co jest potrzebne do tego dania:

  • kalafior
  • bułka tarta
  • masło
  • sól, pieprz, cukier

Gotujemy kalafiora w sposób podany powyżej, odcedzamy go pod zimna wodą i odstawiamy na bok. Na patelni topimy masło i dodajemy do niego bułkę tartą, by stworzyć zasmażkę. Po uzyskaniu złocistego koloru nakładamy ją bezpośrednio na warzywo i gotowe.

Smacznego!