Strona główna DIETA I ZDROWIE KAWOWY TORT BROWNIE ZE ŚLIWKAMI KALIFORNIJSKIMI

KAWOWY TORT BROWNIE ZE ŚLIWKAMI KALIFORNIJSKIMI

0
Kawowy tort brownie ze śliwkami kalifornijskimi

Poniżej przedstawiamy Wam przepis na przepyszny kawowy tort brownie ze śliwkami kalifornijskimi, którego autorką jest Candy Company ( z kulinarnego Bloga Roku 2015). Tort jest idealny do uczczenia wyjątkowych chwil. 

Składniki:

Brownie:

  • 300g masła
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 150g ciemnego cukru muscovado
  • 120g cukru pudru
  • 120g śliwek kalifornijskich
  • 175g mąki
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli

Masa kawowa:

  • 500g mascarpone
  • 200g śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Mus śliwkowy:

  • 70g śliwek kalifornijskich
  • sok i skórka z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki likieru kawowego (można zastąpić whiskey)
  • 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)

Brownie:

Dno foremek o średnicy 20 lub 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy z czekoladą na małym ogniu i odkładamy do ostygnięcia.

Śliwki kalifornijskie siekamy na małe kawałki i obtaczamy je w niewielkiej ilości mąki, żeby się nie sklejały, odkładamy. Jajka ubijamy z cukrami, aż będą jasne i puszyste, ok. 5-6 minut.

Dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, kawę i mieszamy. Na końcu wsypujemy śliwki. Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek i pieczemy przez ok. 25-35 minut w temperaturze 175 C (w zależności od wielkości foremki). Studzimy. Ciasto można też piec na raty.

Masa kawowa:

Mascarpone miksujemy ze śmietanką, cukrem pudrem i kawą przez kilka minut, aż masa będzie gładka i gęsta.

Mus śliwkowy:

Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy ze skórką pomarańczową. Zalewamy sokiem z pomarańczy, likierem i odkładamy na minimum 1 godzinę. Dodajemy cukier puder i miksujemy na gładki mus.

Złożenie:

Blaty brownie przekładamy kremem i musem śliwkowym, dekorujemy czekoladowymi drażami, pralinkami i kwiatami.

Czas przygotowania: 60 min + 60 min pieczenie

15 porcji

Kawowy tort brownie ze śliwkami kalifornijskimi