fot. lou_schwartz (flickr.com)
Bento to tradycyjny japoński lunch przygotowywany do szkoły lub pracy, serwowany w tzw. pudełkach bento. Zainspiruj się nim i zacznij sama przygotowywać zdrowy posiłek do pracy!
tekst: Marta M.
Dawniej japońskie matki i żony wstawały wcześnie rano, by ugotować ryż i wszelkie dodatki. Dziś można śmiało przygotować wszystko dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, a nawet mrozić część potraw i rozmrażać rano, bezpośrednio przed włożeniem do pudełeczka (w wielu pudełkach bento można mrozić i rozmrażać w kuchence mikrofalowej). Można też gotować ryż w urządzeniu do gotowania ryżu – wówczas mamy świeżutki ryż z samego rana, gotowy do spakowania.
Bento to oczywiście kuchnia japońska – zdrowa i sycąca, dzieki czemu nie potrzebujemy ogromnych porcji obiadowych. Zazwyczaj pudełka bento mają pojemność ponad półlitrową, co z pewnością zaspokoi każdego głodomora! Jeśli jednak nie mamy pod ręka dashi, umeboshi czy furikake, właśnie skończył ci się sake i sos śliwkowy, a pech chciał, że w zieleniaku za rogiem skończył się zapas yumu i umeboshi… To mamy w zapasie wiele innych potraw, równie pysznych i łatwych w przyżądzeniu, które mozemy wykona w domu bez większych trudnosci.
Bento, to nie tylko smak, ale i wygląd potrawy oraz jej serwowanie w pudełku. Oczywiście można tak od niechcenia wrzucić mięcho z ryżem do pudełka, dorzucić kawałek zielska i marchewkę. Pewnie, czemu nie? Ale o ileż lepiej się je, jeśli wszystko jest ułożone w odpowiednim miejscu, marchewka ma kształt kwiatuszka, gwiazdki lub choćby listka, „mokre” składniki są odseparowane od suchych liśćmi sałaty, a jajko uśmiecha sie w czapeczce-wykałaczce! Własnie dzięki niezliczonym możliwosciom dekorowania potraw (i nieskończonej inwencji Japończyków), bento używane jest jako oręże w walce z niejadkami. Bo któż oparłby się kolorowemu ryżowi z kwiatuszkami, w kształcie pandy czy ulubionego bohatera kreskówki, napisowi wyciętemu z sera żółtego lub parówce-ośmiorniczce?
fot. Mokiko – Bohnenhase (flickr.com)
Akcesoria bento
By uzyskać bajeczny efekt bento, należy uzbroić się w kilka przyżądów i akcesoriów. Dziś na rynku można znaleźć przeróżne foremki, nadające kształt jajkom gotowanym na twardo, maleńkie kształtki do wycinania szynki, sera i warzyw, specjalne foremki do wycinania i nacinania parówek oraz foremki do kształtowania ryżu. Do tego dochodzą też cudne wykałaczki w różnych kolorach i kształatach, plastikowa „trawa” do separowania jedzenia w pudełku bento, pudełeczka na ryż wszelkiej maści, maleńkie pojemniki na sosy… Jednak najważniejszym „akcesoriem” jest twoja własna inwencja twórcza. A możliwości są niezmierzone!
Oczywiście jesli nie masz rodziny w Japonii, a twoja karta kredytowa dziwnym trafem nie pomnaża pieniędzy na „zamorskie” zakupy, wykorzystać mozesz zwykłe kształtki do wycinania cisteczek (im mniejsze, tym lepsze), ostre noże i trochę wolnego czasu. Do wielu dekoracji możesz wykorzystać „resztki” pozostałe np. z obiadu, szczególnie gotowane warzywa, lub „ścinki” żółtego sera i szynki. Bo bento to również oszczędność! Trochę własnej inwencji, kilka podpatrzonych pomysłów… i do dzieła!
fot. ex.libris (flickr.com)