Strona główna DIETA I ZDROWIE SAŁATKI DIETETYCZNE – 5 PROSTYCH PRZEPISÓW

SAŁATKI DIETETYCZNE – 5 PROSTYCH PRZEPISÓW

0
sałatka

Sałatki. Są zdrowe, łatwe w przygotowaniu i… modne. To stały element jadłospisu tych z nas, które chcą prowadzić zdrowy styl życia i doskonała alternatywa dla kalorycznych przekąsek. Oto 5 prostych przepisów i garść rad o czym pamiętać, robiąc dietetyczną sałatkę.

Przepisy na dania dietetyczne zalewają wprost internet, a i na półkach księgarń coraz więcej jest książek kulinarnych uwzględniający ten trend w żywieniu. Dlaczego? To odpowiedź na nasze wymagania, a my coraz częściej stawiamy na to co eko i fit, naturalne, nieprzetworzone i niskokaloryczne. Po prostu dietetyczne. A niepodważalną pozycję w takim jadłospisie stanowią sałatki.

Sałatka dietetyczna, czyli jaka?

Pierwsza myśl to niskokaloryczna, prawda? Oczywiście, ale nie tylko. Chodzi o odpowiednie zestawienie składników tak, żeby ich smak doskonale się komponował, a właściwości odżywcze uzupełniały. Powinny być one najwyższej jakości, dlatego najlepiej stawiać na te sezonowe. No bo kiedy cieszyć się choćby soczystymi, pachnącymi pomidorami jak nie latem? Zimą, gdy są wodniste i bez smaku? Dlatego warzywa i owoce warto kupować na bazarkach, bezpośrednio od ludzi, którzy ich uprawą się zajmują. Oczywiście wiemy, że nie każdy ma możliwość robienia zakupów w takich miejscach i ze względu choćby na brak czasu wybiera market, ale i tam do wyboru mamy kilka odmian. Warto poświęcić parę chwil na dobry wybór. Kolejna opcja – sosy. My, Polacy, kochamy sosy i ta miłość towarzyszy nam od wieków. Tymczasem to w wielu wypadkach nieodwzajemnione uczucie. Co mamy na myśli? Choćby majonez czy śmietanę – smaczne, ale jakie kaloryczne. Nasze kubki smakowe je uwielbiają, ale już reszta organizmu nie za bardzo, gdy zalewamy go (dosłownie w tym wypadku) tłuszczem. Ale już zamiana na jogurt naturalny to o wiele kalorii (i potencjalnych kilogramów) mniej, a wcale nie gorsze odczucia smakowe. A jak to jest z tym tłuszczem? Jest potrzebny czy trzeba go całkowicie wyeliminować, by sałatka była dietetyczna? Może zostać, bo jest wręcz potrzebny! Nie wiemy czy wiecie, ale np. większość witamin rozpuszcza się w tłuszczach, jeśli więc np. dietetyczna sałatka warzywna będzie się składała z samych warzyw bez choćby odrobiny oliwy z oliwek, witaminy z warzyw dosłownie przelecą przez organizm, nie mając szans się w nim „osiedlić” i w ten sposób pozytywnie wpływać na stan zdrowia i samopoczucia. I niby zjemy coś zdrowego i dietetycznego, ale czy aby na pewno tak wspaniałego dla organizmu? Chyba nie do końca.

warzywa

Oto 5 prostych, sprawdzonych przepisów na dietetyczne (niskokaloryczne) sałatki warzywne i nie tylko 😉

Kurczak, ach to ty!

Składniki:

  • 2 garście rukoli
  • grillowana lub gotowana pierś kurczaka
  • połówka czerwonej cebuli
  • 10 czarnych oliwek
  • mała czerwona papryka
  • mały pomidor
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Kurczaka pokrój w kawałki po ok. 2 cm. Cebulę drobno posiekaj, paprykę pokrój w wąskie paski. Dodaj rukolę i oliwki i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie połącz oliwę z sokiem z cytryny, polej sałatkę i raz jeszcze wymieszaj. Przypraw pieprzem dla smaku. Na koniec pomidora pokrój na ćwiartki i ułóż na wierzchu w ramach ozdoby.

Warzywa na start!

Składniki:

  • pół kapusty pekińskiej
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 niewielkie pomidory
  • pęczek szczypiorku
  • pół czerwonej papryki
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, suszona bazylia, ewentualnie sól

Sposób przygotowania:
Posiekaj kapustę pekińską i szczypiorek, ogórki pokrój w półplasterki, pomidorki na ósemki, a paprykę w paseczki. Połącz wszystkie składniki w misce, wlej łyżkę oliwy i dopraw przyprawami do smaku. Jeśli sałatka wydaje ci się za mało słona, możesz dodać troszkę soli, ale pamiętaj, że zawarty w niej sód zatrzymuje wodę w organizmie.

FasoLove!

Składniki:

  • 1,5 szklanki białej fasoli
  • pomidor
  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryn
  • ząbek czosnku
  • suszony majeranek, pieprz
  • bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:
Fasolę powinnaś namoczyć przez noc, a potem ugotować. Jajka także ugotuj – na twardo, a pomidora pokrój w kostki. Następnie ostudzoną fasolę wymieszaj w misce z pomidorem. Z 1 łyżki oliwy, 2 łyżek soku z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz łyżeczki suszonego majeranku i szczypty pieprzu zrób dressing i polej nim fasolę z pomidorem. Na koniec przekrój jajka na ćwiartki i ułóż na wierzchu sałatki. Całość udekoruj listkami bazylii.

Słodyczy, przybywaj!

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 łyżka słonecznika
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj rodzynki i słonecznika. Następnie wymieszaj miód z sokiem z cytryny i polej sałatkę. Miód i rodzynki sprawią, że taka sałatka będzie jak deser – zaspokoi Twoja potrzebę cukru. A jest o wiele mniej kaloryczna i zdrowsza niż alternatywa w postaci batonika…

Rybko, płyń do mnie!

Składniki:

  • mała puszka drobnego groszku
  • szklanka kukurydzy z puszki
  • 2 cebule dymki
  • 3 gałązki selera naciowego
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 jajka na twardo
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz biały i ziołowy
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Tuńczyka odsącz i rozdrobnij, kukurydzę i groszek odcedź i przepłucz na sitku. Cebulę ze szczypiorkiem poszatkuj, a jajka pokrój w kostkę. Następnie wymieszaj wszystkie składniki, zalej jogurtem, dodaj musztardę, chrzan i keczup. Dopraw sałatkę solą i pieprzem, a na koniec dodaj posiekaną natkę. Uwaga: jeśli chcesz, by sałatka była naprawdę pyszna, przed jedzeniem daj jej z godzinę, aby składniki się przegryzły.