Sos czosnkowy to nieodłączny towarzysz wielu potraw. Kocha (z wzajemnością) zwłaszcza pizze i dania z grilla. A że sezon w pełni, mamy dla was sprawdzone przepisy na domowy sos czosnkowy w wersji z majonezem, jogurtem lub śmietaną. Co kto lubi!
Domowy sos czosnkowy jest nie tylko pyszny – o ile oczywiście ktoś lubi czosnek, bo jak nie… – ale także zdrowy. Wszytko to za sprawą głównego bohatera, czyli czosnku. Jest on od wieków znany ze swoich właściwości bakteriobójczych, stąd zalecany jest przy przeziębieniach i innych infekcjach. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, jest także przeciwutleniaczem. A zapach? Odstrasza muszki i komary, które latem lubią także wpaść (niezapraszane) na grilla 😉
Domowy sos czosnkowy możesz zrobić z jogurtem naturalnym, z majonezem lub śmietaną. Wybór zależy od tego, co lubisz, albo na co stawiasz w diecie. Oto 3 sprawdzone przepisy w rozmiarach imprezowych XXL.
Przepis na sos czosnkowy z jogurtem naturalnym:
Składniki:
- 5 ząbków czosnku
- 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego (400 ml)
- szczypta soli i pieprzu
- koperek
Sposób przygotowania:
Czosnek obierz, posiekaj (lub przeciśnij przez praskę) i wymieszaj z jogurtem. Dodaj pieprz i sól. Następnie opłucz, wysusz i posiekaj koperek. Dodaj do sosu. Gotowe.
Przepis na sos czosnkowy z majonezem:
Składniki:
- 5 ząbków czosnku
- 100 ml gęstego majonezu
- 300 ml jogurtu naturalnego
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do jogurtu i wymieszaj. Powoli dodawaj majonez, stale miesząc. Dopraw do smaku przyprawami.
Przepis na sos czosnkowy ze śmietaną:
Składniki:
- 5 ząbków czosnku
- 400 ml śmietany 18%
- szczypta pieprzu i soli
Sposób przygotowania:
Czosnek obierz, posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dodaj do śmietany. Całość wymieszaj, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Wskazówki:
- Sos będzie lepszy, jeśli przed podaniem spędzi w lodówce co najmniej 3 godziny.
- Możesz dodać sok z cytryny, będzie wtedy bardziej orzeźwiający.
- Świeży czosnek możesz zastąpić suszonym, ale tylko w ostateczności, bo smak jest nieporównywalny.
- Sos będzie wyjątkowo kremowy, jeśli dodasz do niego jeszcze odrobinę oliwy.
- Do domowego sosu czosnkowego możesz dodać różne ulubione zioła jak oregano, bazylię, paprykę, zioła prowansalskie czy zieloną pietruszkę.
- Jeśli do sosu dodasz startego ogórka zielonego oraz koperku, otrzymasz domowy grecki sos tzatziki.