Strona główna DIETA I ZDROWIE WIELKANOCNE PRZEPISY

WIELKANOCNE PRZEPISY

0

Decoria, wystrój wielkanocny

Wielkanocy wystrój stołu wg www.decoria.pl

 

Przedstawiamy przepisy na dania, których nie może zabraknąć na świątecznym stole – te mniej i bardziej tradycyjne:-)

Babka wielkanocna

Babeczki wielkanocne do święconki

Składniki (na 4-6 babeczek w zależności od wielkości foremki lub jedna większa):

  • 125 g mąki pszennej 
  • 110 g margaryny
  • 220 g cukru drobnego trzcinowego Cukier Królewski 
  • 170 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 3 krople aromatu pomarańczowego
  • Żółtko z 2 jaj
  • Białko z 2 jaj
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dekoracja:

  • Polewa czekoladowa w saszetce, Cukier perlisty Cukier Królewski lub
  • Cukier biały kryształ gruby Cukier Królewski

Sposób wykonania:

Foremki (dowolnej wielkości) smarujemy tłuszczem i oprószamy cukrem perlistym Cukier Królewski. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem Cukier Królewski i aromatem pomarańczowym. Następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Po dodaniu mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia, całość mieszamy. Na sztywną pianę ubijamy białka z cukrem drobnym trzcinowym Cukier Królewski i dodajemy do powstałej wcześniej masy. Gotowe ciasto przekładamy do foremek, wypełniając je w ¾ wysokości. 

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Pieczemy około 45 minut. Jeśli chcemy udekorować babeczki nie tylko cukrem perlistym czy kryształem grubym, ale również polewą czekoladową, to robimy to dopiero po ich ostygnięciu. Należy wówczas w pierwszej fazie przygotowania babeczek oprószyć foremki mąką pszenną, a nie cukrem perlistym. 

 

wielkanocna babka cukier królewski

Faszerowane jajka 

Nietypowe farsze polecał Jan Kuroń podczas warsztatów gotowania z Fit & Easy. 

Jajka faszerowane oliwkami i kawiorem:

  • 6 jajek
  • Mała czerwona cebula
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • Łyżeczka czarnuszki
  • Kilka kropel oliwy 
  • Sól, pieprz

Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach jajka odcedź i zalej zimną wodą. Obierz i przekrój na pół. Żółtka połącz z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodaj osączone i posiekane oliwki. Całość dopraw solą, pieprzem oraz czarnuszką. Dolej oliwę i całość solidnie wymieszaj.

Faszerowane jajka

Jajka z czerwonym farszem:

  • 6 jajek
  • ½ czerwonej papryki
  • Łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • Garść rukoli Fit&Easy
  • 1 – 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz

Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach jajka odcedź i zalej zimną wodą. Obierz i przekrój na pół. Żółtka wyjmij, połącz z drobno posiekanymi warzywami, rukolą oraz pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Żółtka wyjmij, połącz z drobno posiekanymi warzywami oraz pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

faszerowane jajka, Jan Kuroń

Jan Kuroń, Fit & easy

Tradycyjne żurki

Tutaj mistrzowskie przepisy na żurek z borowikami oraz z chrzanem poleca Knorr.

Żurek staropolski z dodatkiem borowików:

  • 6 borowików mrożonych lub świeżych
  • 5 podgrzybków suszonych
  • 750 ml wody
  • 2 szalotki
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 gałązki świeżego majeranku
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżka oliwy
  • Żurek szlachetny z chrzanem Knorr

Sposób przygotowania:

  • Suszone grzyby wraz z listkiem laurowym oraz zielem zalej 750 ml wrzącej wody, przykryj i odstaw na 10 minut, a następnie przestudź. Jeśli nie masz borowików, możesz użyć innych szlachetnych grzybów leśnych.
  • Szalotki pokrój w cienkie piórka i podsmaż w niedużym garnku na rozgrzanej oliwie. Borowiki i suszone podgrzybki przekrój na połówki, a większe grzyby w ćwiartki i przesmaż razem z szalotką.
  • Następnie do garnka z grzybami wlej wino i zredukuj jego objętość. Włóż również gałązkę majeranku.
  • W ostudzonym grzybowym wywarze rozmieszaj Żurek Knorr.
  • Przygotowany płyn wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj zupę jeszcze 5 minut. Przed podaniem oskub listki z gałązki majeranku i posyp nimi zupę.

żurek przepis, żurek z borowikami

Szlachetny żurek z chrzanem:

  • 150 g boczku wędzonego
  • pół pęczka włoszczyzny
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka kminku
  • łyżka chrzanu
  • szczypta majeranku
  • 1,5 l wody
  • 3 łyżki śmietany
  • Żurek szlachetny z chrzanem Knorr

Sposób przygotowania:

  • Włoszczyznę rozdrobnij i zalej wodą. Dodaj liść laurowy, pieprz, kminek oraz ziele angielskie i cały kawałek boczku. Gotuj ok. 30 minut.
  • Po tym czasie wyjmij z wywaru włoszczyznę i boczek.
  • Następnie do wywaru dodaj Żurek Knorr i dokładnie wymieszaj.
  • Wlej śmietanę, dodaj majeranek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz chrzan.
  • Boczek pokrój w kostkę i ponownie dodaj do zupy. Całość gotuj jeszcze kilka minut i podawaj. Zupa doskonale smakuje z kromką razowego pieczywa.

żurek przepis

Pascha

Aż trzy jej warianty poleca Rafał Mróz, manager restauracji 2 Światy. – Pascha to nie lada gratka dla miłośników słodkości. Niestety coraz rzadziej króluje na polskich stołach. Głównym powodem jest to, iż deser uważamy za trudny w przygotowaniu. Mylnie. Jest ona co prawda nieco czasochłonna, ale jej wyjątkowy smak z pewnością zrekompensuje wszystko. Danie daje ponadto nieskończoną możliwość eksperymentowania z dodatkami i polewami. Zaserwowanie go w zmodyfikownej wersji z dodatkiem delikatnych musów będzie prawdziwą ozdobą stołu.

Paschę przygotować można na dwa sposoby: na zimno z zakupionego wcześniej sera twarogowego 
lub na gorąco robioną z mleka. Choc zdaniem wielu samodzielne warzenie mleka jest zbyt skomplikowane, zachęcamy do próby. Trzy warianty musów urozmaicą deser nadając mu nowego charakteru. 

Pascha klasyczna 

  • 2 l mleka (może być mleko pasteryzowane)
  • 500 ml kwaśnej śmietany lub maślanki
  • 6 jajek
  • 1 laska wanilii (bądź aromat waniliowy)
  • 250 g masła (miękkie, niesolone)
  • 200 g cukru pudru
  • bakalie (wedle uznawania ok. 30-50 g każdego ze składników: rodzynki, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, figi, daktyle, owoce kandyzowane)

Przygotowanie: Mleko zagotować z laską wanilii. Jaja roztrzepać ze śmietaną i powoli dodać je do wrzącego mleka. Gotować, aż masa rozdzieli się na ser i serwatkę. Usunąć wanilię i ostudzić. 
Za pomocą cedzaka i gazy odcedzić ser, tak aby był sypki. Cukier puder zmiksować z masłem. 
Do miseczki wrzucić ser stopniowo dodawać utarte masło, aż powstanie jednolity krem. Bakalie uprzednio namoczone i pokrojone na drobne kawałki dodać do masy. Krem umieścić w naczyniu wyłożonym gazą i wstawić do lodówki do momentu stężenia. Gotową paschę wyjąć na talerz i polać wybranym musem. 

Mus z mango i limonki:

  • 1 mango
  • sok z 1 limonki
  • łyżka słodu ryżowego lub łyżeczka cukru
  • skórka otarta z ½ limonki

Przygotowanie: Pora na sos, najlepiej przygotować go bezpośrednio przed wyciągnięciem deseru żeby był ciepły. Mango kroje w kostkę i smażę na patelni z cukrem aż zmięknie, dodajemy sok z limonki. Podgrzewamy do stworzenia jednolitego musu.

Sos z granatu

  • 1 granat
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie: Z granatu wyłuskujemy ziarna. Wkładamy je do garnuszka, dodajemy wino i cukier. Gotujemy przez 1 minutę. Wyjmujemy ziarna granatu, a sam sos gotujemy, aż zredukuje się o połowę. Następnie dodajemy masło, a gdy tylko się rozpuści zdejmujemy z ognia. Łączymy sos z owocami granatu i odstawiamy do ostygnięcia. 

Mus korzenno-borówkowy:

  • 3 szklanki borówki amerykańskiej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • świeżo starta skórka z cytryny (ok. 1 łyżki)
  • 1 łyżeczka goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie: Mąkę ziemniaczaną rozdrobnić w 150 ml zimnej wody. Borówki przebrać i opłukać, 
a następnie umieścić w garnuszku. Zalać szklanką wody, dodać skórkę i sok z cytryny, cukier, goździki 
i cynamon. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać rozrobioną w wodzie mąkę i gotować 
do zgęstnienia sosu. 

– Zaskoczycie swoich gości pomysłowością, nie bójcie się łączenia nietypowych produktów. Unikatowe kompozycje często okazują się strzałem w dziesiątkę. A może podczas tegorocznej Wielkanocy skusicie się 
na paschę na słono – poleca Rafał Mróz, manager restauracji 2 Światy.

przepis pascha

Owocowy tort z serkiem Almette 

Czas przygotowania: 120 min

Porcja  dla 8 osób

Składniki na biszkopt:

  • owocowy serek Almette5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ¾ szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę do przełożenia:

  • 300 ml śmietany 30% z 3 łyżkami cukru pudru
  • 3 serki Almette Fruit (różne smaki)
  • po 5 łyżek soku malinowego, wiśniowego i jagodowego
  • po 1 kubku owoców: malin, jagód, wiśni

Do dekoracji

  • 3 serki Almette Fruit (różne smaki)
  • świeże owoce – maliny, jagody, wiśnie

Przygotowanie:

Biszkopr: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy białka będą sztywne, dodajemy żółtka i przesianą mąkę pszenną. Następnie dosypujemy proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Masę wkładamy do tortownicy i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 40 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy i dzielimy na 3 części. 

Masa serkowo-śmietanowa: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dzielimy na trzy części. Do śmietany w 3 miseczkach dodajemy 3 różne serki Almette. Pierwszą część biszkoptu nasączamy sokiem malinowym, nakładamy serek Almette z Jagodą i Maliną oraz maliny. Przekładamy drugim biszkoptem nasączonym sokiem jagodowym i nakładamy serek Almette z Gruszką i Jabłkiem oraz jagody. Trzeci biszkopt  nasączamy sokiem wiśniowym i smarujemy serkiem Almette z Wiśnią i Żurawiną. Cały tort smarujemy po kolei trzema rodzajami serka Almette Fruit. Wierzch dekorujemy świeżym owocami.

 

Tort serowy, tort z serkiem, przepisy Almette

Mazurek ze śliwkami kalifornijskimi

Ilość porcji: 1 blaszka (wymiary 30cm x 20cm)

Czas przygotowania: 90 minut

Składniki:

  • 150 g herbatników maślanych (rozgniecionych)
  • 100 g masła roztopionego
  • 300 g śliwek kalifornijskich
  • 50 ml rumu
  • 150 ml wystudzonej herbaty
  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 150 g bakalii (migdały, orzechy laskowe, suszone morele, żurawina)

Przygotowanie:



  • Herbatniki maślane porządnie rozgniatamy. Rozgniecione ciasteczka łączymy z roztopionym masłem, masę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy na pół godziny do lodówki. 
  • Płatki owsiane prażymy na patelni. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (na rondelku z gotującą się wodą stawiamy miseczkę z czekoladą, co chwilę mieszamy doprowadzając do całkowitego roztopienia czekolady). Uprażone płatki owsiane przekładamy do miseczki zalewamy roztopioną czekoladą, szybko mieszamy, układamy jako drugą warstwę na ciasteczkowym spodzie. Blaszkę wkładamy do lodówki do schłodzenia. 
  • 200g śliwek kalifornijskich drobno kroimy, przekładamy do rondelka, zalewamy herbatą, gotujemy na małym ogniu 10 minut, studzimy. Wystudzone śliwki miksujemy, dodajemy rum. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy jako kolejną warstwę. Na masie śliwkowej układamy pokrojone bakalie.
  • W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę (będzie ona stanowić ostatnią warstwę mazurka), polewamy nią bakalie i odstawiamy do wystygnięcia. Mazurek dekorujemy pozostałymi śliwkami kalifornijskimi, ewentualnie dodatkowymi bakaliami.

przepis mazurek

Pikantne keksiki owocowe

Składniki dla 6 porcji:

  • 2 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 szklanki rodzynek sułtańskich
  • 2 szklanki posiekanych suszonych moreli 
  • 2 szklanki suszonych wiśni
  • 1 szklanka siekanych suszonych fig, śliwek lub daktyli
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 340 g miękkiego masła lub margaryny
  • 1¾ szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki sosu TabascoOriginal Red
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3¼ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka posiekanych prażonych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki roztopionej konfitury morelowej

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 160°C. W dużej misce wymieszaj suszoną żurawinę, rodzynki, morele, wiśnie i figi. W rondelku podgrzej sok owocowy 
i jabłkowy, doprowadzając do wrzenia. Mieszanką soków zalej w misce owoce do nasiąknięcia, od czasu do czasu mieszając.
  • W tym czasie wysmaruj tłuszczem i posyp mąką sześć foremek na keks (o pojemności 2 szklanek). Za pomocą miksera ustawionego na wysokie obroty ubij w dużej misce masło i cukier do powstania lekkiej i puszystej masy. Dodaj jajka, sos TABASCO® i wanilię.
  • W średniej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodaj do masy maślanej. Ubijaj na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Wmieszaj orzechy i owoce. Łyżką rozłóż masę równo 
do foremek. Piecz przez 35 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wbita w ciasto będzie po wyjęciu czysta.
  • Studź keksiki w foremkach przez 10 minut. Wyjmij z foremek i całkowicie wystudź. Możesz posmarować wierzch keksików roztopioną konfiturą morelową.

Pikantne keksiki

 

Delecta babeczki

Babeczki zajączki

Składniki:

  • opakowanie Delecta Babeczki nadziane owocowo
  • 2 jaja 
  • 75 ml mleka (1/3 szklanki)
  • 75 ml oleju (1/3 szklanki)
  • 1 op. serka śmietankowego Philadelphia (125 g)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 op. kolorowych drażetek
  • 1 op. pianek marshmallow 
  • wiórki kokosowe Bakalland
  • posypka kakaowa

Nagrzej piekarnik do temp. 180⁰C bez termoobiegu. Wyłóż na blachę z wyposażenia piekarnika 12 foremek. Do wysokiego naczynia wbij  jaja, dodaj mleko i olej, wsyp zawartość torebki z ciastem i dobrze wymieszaj łyżką. Nadzienie wymieszaj łyżeczką w pojemniczku. Połowę ciasta rozłóż równo do 12 foremek (ok. 0,5 łyżki stołowej ciasta). Wyłóż nadzienie owocowe bezpośrednio z pojemnika na środek każdej babeczki (ok. 0,5 łyżeczki). Przykryj nadzienie pozostałym ciastem. Natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 17-22 min. do uzyskania złocistego koloru. Serek Philadelphia zmiksuj z cukrem pudrem do gładkiej konsystencji i wysmaruj kremem wierzch schłodzonych babeczek. Następnie obsyp je wiórkami kokosowymi. Aby wykonać uszy zajączków, pianki pokrój w poprzek w 0,5 cm paski. Nosem zajączków będą kulki z pianki. Oczy i usta zaznacz kolorowymi drażetkami, a wąsy posypką o smaku kakaowym. 

babeczki zajączki

 

W przygotowywaniu świątecznych słodkości pomocne będą Gosia Foremki aluminiowe muffiny i suflet. Foremki nie wymagają smarowania tłuszczem przed pieczeniem, a mimo to wyjęcie wypieków z formy jest niezwykle łatwe. Muffinki i suflety podane bezpośrednio po pieczeniu zachowują swój kształt, a po zjedzeniu foremki można wyrzucić, oszczędzając czas na zmywaniu. Cena: ok. 3,87 zł / 12 sztuk.

Foremki Gosia

westwing wielkanoc

Stół w stylu rustykalnym, www.westwing.pl