Strona główna DIETA I ZDROWIE ZDROWIE WITAMINY DLA ZDROWYCH ZĘBÓW

WITAMINY DLA ZDROWYCH ZĘBÓW

0

dr n. med. Mariusz Duda, stomatolog
Dr n. med. Mariusz Duda jest uznanym stomatologiem, specjalistą w dziedzinie implantologii i chirurgii stomatologicznej. Działa aktywnie na forum międzynarodowych stowarzyszeń implantologicznych, jest też współzałożycielem i aktualnym prezesem Polskiego Stowarzyszenia Implantologicznego. Założyciel kliniki Duda Clinic (www.dudaclinic.com). 

Na wygląd zębów i ich wytrzymałość wpływają nie tylko prawidłowe nawyki higieny, ale także witaminy! Jakie? Radzi dr n. med. Mariusz Duda, stomatolog. 

Zdrowe dziąsła i zęby dzięki witaminom

 – Jama ustna, podobnie jak cały organizm, do prawidłowego funkcjonowania wymaga witamin. Są one biokatalizatorem wielu reakcji w organizmie, także w jamie ustnej. Niedobór witamin może prowadzić do zaburzenia wzrostu zębów, niedorozwoju szkliwa, suchości w ustach, a tym samym podnosić ryzyko rozwoju infekcji bakteryjnych, bywa przyczyną zapalenia błon śluzowych, chorób przyzębia zapalenia języka – wylicza dr n. med. Mariusz Duda z Duda Clinic w Katowicach. Oznacza to, że im dieta uboższa jest w witaminy, tym wyższe jest ryzyko zachorowań na choroby jamy ustnej. Chcąc się przed nimi uchronić, warto wprowadzić do diety produkty bogate w witaminy C, A, D, E i witaminy z grupy B – zalecają dentyści.

Witamina C

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że ta witamina najczęściej stosowana przy przeziębieniach, infekcjach, mająca właściwości przeciwutleniające, odczulające i obniżające poziom cholesterolu, chroni także jamę ustną przed wieloma chorobami, m.in. zapobiega pojawianiu się wybroczyn, reguluje prawidłowy wzrost zębów u dzieci i proces wytwarzania się szkliwa. – Stosuje się ją w sytuacjach, kiedy dochodzi do krwawienia dziąseł i jest jednym z najskuteczniejszych środków, który zapobiega ich zapaleniu. Z kolei jej właściwości przeciwutleniające sprawiają, że jej stosowanie ułatwia tworzenie się tkanki łącznej w dziąsłach – mówi dr Duda. Dieta powinna być, więc wzbogacona o: cytrusy, kapustę, kalarepę, paprykę, ziemniaki, czarne porzeczki, natkę pietruszki.

Witamina A

Jest niezbędna w procesie gojenia się zapalenia dziąseł. Odpowiada za utrzymanie w zdrowiu błon śluzowych i tkanek miękkich dziąseł, a także prawidłowy rozwój szkliwa i mineralizację zębów. Jej niedobór może obniżyć odporność i otworzyć drogę do infekcji w jamie ustnej. – Niedobór witaminy A powoduje zaburzenia w procesie wydzielania się śliny, która jest niezbędna do regulacji pH w ustach i wypłukiwania z ust bakterii. Brak śliny lub jej niewystarczająca ilość sprawiają, że osłabieniu ulega szkliwo, pojawia się często nieprzyjemny zapach z ust, jesteśmy także bardziej narażeni na próchnicę i infekcje bakteryjne – tłumaczy dr Duda. Wśród potraw, które zaleca się wprowadzić do diety, dentyści wymieniają: jajka, przetwory mleczne, sery, szpinak, sałatę, pomidory.

Witamina D

Zaleca się ją stosować dla poprawy wchłaniania się wapnia, który jest niezbędny do rozwoju i utrzymania zdrowych zębów. – Dieta bogata w witaminę D sprawia, że nie ulega zaburzeniu proces mineralizacji i rozwoju szkliwa, dzięki czemu zęby są o wiele bardziej odporne na próchnicę czy złamania – mówi dentysta. Odpowiednia dawka wit. D jest szczególnie ważna dla dzieci, jej niedobór może prowadzić do niewykształcenia się szkliwa i zaburzeń wzrostu oraz kształtu zębów. Najprostszym sposobem na wzbogacenie organizmu o witaminę D jest wprowadzenie do menu: mleka, jajek, ryb, kakao, kukurydzy. Suplementy zaleca się natomiast stosować pod kontrolą lekarza.

Witaminy B i E

Właściwości przeciwutleniające witaminy E sprawiają, że jest ona bardzo często stosowana w terapiach leczenia chorób przyzębia. Przyspiesza gojenie się ran w jamie ustnej np. po zabiegach usunięcia zęba lub wstawienia implantu. Łagodzi także ból dziąseł w okresie ząbkowania niemowląt. W witaminę E bogate są nasiona słonecznika, masło orzechowe i sok pomidorowy. Z kolei odpowiedni poziom witaminy B uchroni nas przed bólem zębów, dziąseł i nadwrażliwością błony śluzowej jamy ustnej. Do menu zaleca się wprowadzić grzyby, czerwone mięso i ryby.