Każdemu z nas się to zdarzyło – czy przypalone naczynie nadaje się jedynie do wyrzucenia? Czy istnieje sprawdzony sposób na przypalony garnek?
Sól!
Jak umyć przypalony garnek? Przede wszystkim, nie należy się za to zabierać od razu! Najpierw dno naczynia posypmy grubą warstwą soli i pozostawmy na parę godzin. Dopiero po tym czasie możemy zabrać się za szorowanie. W większości przypadków wystarczy ciepła woda i gąbka.
Nietypowe zastosowanie tabletek do zmywarki i proszku do prania
Jeśli sól nie dała rady usunąć spalenizny, sięgnij po proszek do prania. Wsyp niewielką ilość na dno naczynia, zalej wodą i całość zagotuj. Następnie wyszoruj i dokładnie wypłucz. Podobny efekt możesz uzyskać korzystając z mleczka do szorowania.
Możesz także wykorzystać tabletkę do zmywarki. Wrzuć ją do przypalonego garnka, zalej wrzątkiem i pozostaw na całą noc. Rano twój garnek odzyska dawny wygląd.
Ocet
Jak uratować przypalony garnek? Wykorzystując stary dobry ocet. Nalej 1 centymetr octu na dno garnka i doprowadź do wrzenia. Chociaż zapach może być wyjątkowo nieprzyjemny – ten sposób bardzo dobrze się sprawdza. Pamiętaj jednak, że absolutnie nie nadaje się do naczyń emaliowanych.
„Chiński” sposób
Jest jeszcze jedna metoda na przypalony garnek. Czyszczenie rozpocznij od zagotowania w garnku wody. Następnie dorzuć do niej ryż i pozostaw na małym ogniu. Pamiętaj, aby co pewien czas kontrolować poziom wody. Z czasem ryż rozgotuje się na papkę, która wchłonie w siebie całą spaleniznę, jednocześnie nie pachnąc tak intensywnie jak ocet.