Strona główna DIETA I ZDROWIE Ubogoresztkowa

Ubogoresztkowa

0

Dieta w chorobach układu pokarmowego jest podstawową metodą leczenia. W przypadku stanu zapalnego jelit i nieprawidłowości w ich funkcjonowaniu zaleca się stosowanie diety ubogoresztkowej, która łagodzi dolegliwości. Na czym polega ten sposób odżywiania?

Podrażnione, chore jelita wymagają pożywienia, które nie będzie ich dodatkowo podrażniać ani przyspieszać perystaltyki. Takie działanie mają polisacharydy roślinne (błonnik, pektyny, hemiceluloza, lignina, gum), dlatego należy je ograniczyć do ilości 10g dziennie. Niewskazane jest również wysokie spożycie tłuszczów (max 50-60g dziennie). Za to dieta powinna obfitować w białko (nawet 120g a dzień) i być odpowiednio wysokokaloryczna (2000-3000kcal) ze względu na częste biegunki doskwierające chorym, przez które traci się dużą ilość protein i nie jest do końca przyswajana energia z pożywienia.

Na czym powinniśmy zatem oprzeć jadłospis?

Wskazane są:
– wysokooczyszczona mąka pszenna i wyroby z niej: makarony, białe pieczywo (najlepiej czerstwe)
– biały ryż
– kasza manna
– jajka na miękko i chudy nabiał: odtłuszczone mleko, sery
– chude mięsa bez skóry i lekkostrawne, nietłuste wędliny
– chude ryby: dorsz, sandacz, szczupak, dorsz, pstrąg, leszcz
– warzywa: szpinak, sałaty, pomidor, marchew, warzywa gotowane
– owoce: jagodowe, jabłka, banany, morele, owoce gotowane oraz w postaci przecierów i soków
– tłuszcze w małej ilości: masło, miękka margaryna, naturalne oleje roślinne: z oliwek, lniany, rzepakowy, sojowy
– łagodne zioła i przyprawy: koper, cynamon, sól w małej ilości
– do picia: słaba herbata, zioła i słaba kawa, niegazowana woda
– słodycze lekkostrawne: biszkopty, herbatniki, galaretki, chrupki kukurydziane, kisiel, budyń, w ograniczonej ilości także miód, cukier, dżemy.

A oto, czego należy unikać:
– mąka pełnoziarnista i żytnia oraz wyroby z nich – pieczywo i makarony
– kasze gruboziarniste
– pełne mleko i tłuste produkty mleczne: śmietana, ser feta, tłuste sery
– smażone jaja
– tłuste mięsa, podroby, wędliny, kiełbasy i boczek
– konserwy i tłuste ryby: śledź, węgorz, halibut, makrela
– tłuszcze: majonez, smalec, skwarki, słonina, margaryna w kostce
– napoje gazowane
– smażone placki, frytki
– zupy z zasmażką, zabielane śmietaną
– owoce z twardą skórką, suszone
– orzechy i bakalie
– ostre przyprawy, musztarda, czosnek
– słodycze: czekolada, ciasta, wyroby ciastkarskie, torty
-mocna kawa i alkohol.

To jednak nie wszystko. Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale też jak jemy i przygotowujemy posiłki. Szczególnie w zaostrzeniu choroby warto spożywać pokarmy w postaci półpłynnej: przeciery, puree, zupy-krem i papki są łatwiejsze do strawienia dla chorych jelit. Nie jedzmy w pośpiechu. Każdy kęs należy powoli i długo przeżuwać – dzięki temu jedzenie nasiąknie zawartymi w ślinie enzymami trawiennymi i będzie lżej strawne. Dokładne gryzienie również usprawnia trawienie.
Przygotowując posiłki postawmy na blanszowanie, gotowanie, gotowanie na parze. Zupy warto blendować na gładki krem. Smażenie i pieczenie z udziałem tłuszczu utrudnia jelitom proces metabolizowania pokarmu.

Pomysły na dania ubogoresztkowe:

– makaron lub ryż z ugotowanymi warzywami i chudym mięsem
– zupy-krem na bazie bulionu warzywnego z dowolnych warzyw
– ryżowe placuszki gotowane na parze, zupa ryżowa, potrawka z chudego mięsa i warzyw zabielana chudym jogurtem.

Poprzedni artykułPo porodzie
Następny artykułPrzeciwtrądzikowa
Anna Kondratowicz
O urodzie piszę od ponad 15 lat (byłam wicenaczelną magazynu URODA, pisałam dla dwutygodnika VIVA!, prowadzę wydania specjalne PARTY Medycyna Estetyczna). iBeauty.pl powstało z potrzeby „bycia na swoim” i robienia tego, co kocham, czyli… pisania o urodzie :-) Uwielbiam testować kosmetyki! Jestem też współzałożycielką i redaktor naczelną portalu www.WirtualnaKlinika.pl o medycynie estetycznej. Można się ze mną skontaktować mailowo: redakcja@ibeauty.pl.