Te dania są proste, zdrowe i naprawdę przepyszne! Gotowaliśmy je na warsztatach z Sylwią Wiesenberg, propagartorką zdrowego trynu życia, trenerką fitness i ambasadorką sałat Fit & Easy. Poniżej nasze ulubione:-)
Bakłażany z mieszanką sałat
Składniki:
• 6 średnich bakłażanów
• 2 ząbki czosnku
• 100 ml olwy z oliwek do smażenia
• 1 mała ostra papryka chili
• 20 g pasty sezamowej
• 1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy
• 1 doniczka kolendry
• 1 doniczka mięty
• Sól morska do smaku
• Kumin do smaku
• Kolendra mielona do smaku
Sposób przygotowania:
Bakłażany myjemy i kroimy w większą kostkę. W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę, przesmażamy bakłażana, czosnek, papryczkę, pastę sezamową, a pod koniec smażenia świeże zioła pokrojone drobno oraz kumin i kolendrę. Zmniejszamy ogień, podlewamy delikatnie oliwą (ponieważ bakłażany jak gąbka chłoną tłuszcz) i dusimy, co jakiś czas mieszając. Dusimy około 20 min. na małym ogniu. Podajemy na ciepło z mieszanką sałat, po wierzchu posypujemy świeżą bazylią. Bądź na zimno w formie chutneya na bagietce z Mieszanką sałat Fit&Easy.
Zieleń w Babie lato
Składniki:
• 200 g Szpinaku Fit&Easy
• 1 opakowanie selera naciowego umytego
• Sałata rzymska
• 1 doniczka świeżej bazylii
• 2 szt. gruszki konferencja
• Cytryna
Sposób przygotowania:
Większość składników wrzucamy do sokowirówki marki Bosch i wyciskamy sok. Jedynie szpinak miksujemy blenderem Bosch – ponieważ zawiera dużo witamin i włókien, które warto zachować i dodać na końcu do gotowego napoju. Następnie przelewamy wszystko do szklanki i mieszamy.
Roszponka i zapomniane gatunki pomidorów
Składniki:
• 5 pomidorów (różne gatunki i kolory)
• 1 opakowanie Roszponki Fit&Easy
• 5 okrągłych rzodkiewek
• 20 ml soku z cytryny
• 50 ml oliwy z oliwek
• 20 g musztardy francuskiej dijon
• 4 świeże figi
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 100 g jarmuża
• 1 opakowanie paluszków grissini
Sposób przygotowania:
Pomidory oraz rzodkiewkę myjemy i rozdrabniamy na ćwiartki. Figi przekrawamy na połówki i karmelizujemy na patelni. W mikserze Bosch przygotowujemy sos vinegrett – miksujemy oliwę z sokiem z cytryny, musztardą oraz kilkoma kroplami octu balsamicznego. Do rondelka wlewamy trochę tłuszczu i smażymy liście jarmuża około 20 sekund aż nabiorą chrupkości – solimy i suszymy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Do dużej miski wykładamy Roszponkę Fit&Easy delikatnie mieszamy i polewamy sosem vinegrett, posypujemy prażonym jarmużem, figami i paluszkami grissini.
Zielone musli na śniadanie
Składniki:
• 2 miękkie dojrzałe awocado
• 20 ml soku z cytryny
• 1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy
• 20 g pestek słonecznika
• 40 g pestek dynii
• 10 g nasion szałwii
• 20 g orzechów włoskich
• 10 g pistacji zielonej łuskanej
• 20 g orzechów makadamii
• 20 g migdałów blanszowanych (obranych)
• 20 g suszonych wiśni
Sposób przygotowania:
Awocado myjemy, obieramy i kroimy na cieknie plasterki – skrapiamy sokiem cytrynowym, aby nie ściemniało. Pestki dyni i słonecznika oraz migdały prażymy w piecu w temp. 150 ̊C około 10-15 minut, aż nabiorą lekko złotawego koloru. Do dużej miski wysypujemy sałatę, dodajemy orzechy, pestki oraz wiśnie. Posypujemy awocado i podajemy na śniadanie lub lekką przekąskę.
Pieczone Labraksy
Składniki:
• 4 świeże Labraksy po około 200 g
• 1 doniczka świeżej bazylii
• 1 doniczka świeżej kolendry
• 1 cytryna
• 1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy „Party”
• Kapary
• Sól morska w młynku
• 100 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Labraksa czyścimy z wnętrzności i łusek oraz skrzeli, płuczemy pod wodą i osuszamy na papierowym ręczniku. Nagrzewamy piekarnik na 170 ̊C – z funkcją termoobiegu. Smarujemy rybę oliwą, posypujemy solą morską, kaparami i sokiem z cytryny. Środek zaś delikatnie aromatyzujemy świeżymi ziołami. Gotową rybę pieczemy około 15-20 min. Podajemy z chrupiącymi ziemniaczkami i ulubioną sałatką.
Śliwki pieczone – nasz hit!
Składniki:
• 1 kg jesiennych śliwek węgierek
• miska szklana do pieczenia
• 50 ml i wody
• 50 ml syropu klonowego
• Granola
• Cynamon w korze
• Goździki
• 250 g świeżej ricotty
• 200 g chałwy waniliowej
• 10 g skórki z limonki
Sposób przygotowania: Śliwki myjemy i dzielimy na połówki wyjmując pestkę. Piekarnik nagrzewamy do temp. 250 ̊C. Chałwę wkładamy do naczynia miksującego i blendujemy na jednolitą masę. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy wodę układamy śliwki na skórze, posypujemy goździkami, cynamonem i delikatnie skrapiamy syropem klonowym. Podajemy z kremem chałwowym, ulubioną granolą, jogurtem lub świeżą ricottą.
Zdrowe muffinki z nasionami szałwii
Składniki:
• 40 g mąki lnianej
• 400 g mąki pełnoziarnistej
• 150 g płatków owsianych
• 5 g sody oczyszczonej
• Sól do smaku
• 10 g mielonego imbiru
• 3 dojrzałe banany
• 5 g cynamonu
• 300 ml mleka migdałowego
• 60 ml oleju kokosowego
• 20 ml syropu klonowego
• 2 laski wyskrobanej wanilii
• 3-4 łyżki nasion szałwii
Sposób przygotowania:
Nastawiamy piekarnik na 176 ̊C z termoobiegiem oraz dolnym grzaniem. Mieszamy mąkę z lnu z odrobiną gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie w robocie kuchennym MUM Bosch mieszamy przestygniętą zawiesinę z lnianej mąki i wody dodając mąkę pełnoziarnistą, płatki owsiane, sodę, cynamon oraz imbir i całość wyrabiamy używając haka. Na robocie kuchennym MUM montujemy kielich blendera, wrzucamy do niego banany, mleko, dodajemy olej kokosowy, syrop klonowy oraz nasiona szałwii i miksujemy, aż nasze składniki połączą się. Płynne składniki delikatnie wlewamy do misy robota i delikatnie zarabiamy ciasto, aby nasze składniki się połączyły – ewentualnie dodajemy troszkę mąki. Przekładamy ciasto do specjalnych papierowych foremek. Pieczemy około 25 minut do tzw. suchego patyczka.