Strona główna DIETA I ZDROWIE SAŁATKOWE PRZEPISY SYLWII WIESENBERG

SAŁATKOWE PRZEPISY SYLWII WIESENBERG

sałaty Fit & Easy

 

Sylwia Wiesenberg

Te dania są proste, zdrowe i naprawdę przepyszne! Gotowaliśmy je na warsztatach z Sylwią Wiesenberg, propagartorką zdrowego trynu życia, trenerką fitness i ambasadorką sałat Fit & Easy. Poniżej nasze ulubione:-)

Bakłażany z mieszanką sałat

Składniki:

• 6 średnich bakłażanów

• 2 ząbki czosnku
• 100 ml olwy z oliwek do smażenia
• 1 mała ostra papryka chili
• 20 g pasty sezamowej

• 1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy
• 1 doniczka kolendry

• 1 doniczka mięty
• Sól morska do smaku

• Kumin do smaku

• Kolendra mielona do smaku

Sposób przygotowania:

Bakłażany myjemy i kroimy w większą kostkę. W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę, przesmażamy bakłażana, czosnek, papryczkę, pastę sezamową, a pod koniec smażenia świeże zioła pokrojone drobno oraz kumin i kolendrę. Zmniejszamy ogień, podlewamy delikatnie oliwą (ponieważ bakłażany jak gąbka chłoną tłuszcz) i dusimy, co jakiś czas mieszając. Dusimy około 20 min. na małym ogniu. Podajemy na ciepło z mieszanką sałat, po wierzchu posypujemy świeżą bazylią. Bądź na zimno w formie chutneya na bagietce z Mieszanką sałat Fit&Easy.

smażone bakłażany, sałata Fit & Easy

 

Zieleń w Babie lato

koktajl z sałat, sałaty Fit & EasySkładniki:

• 200 g Szpinaku Fit&Easy
• 1 opakowanie selera naciowego umytego 
• Sałata rzymska
• 1 doniczka świeżej bazylii

• 2 szt. gruszki konferencja

• Cytryna

Sposób przygotowania:

Większość składników wrzucamy do sokowirówki marki Bosch i wyciskamy sok. Jedynie szpinak miksujemy blenderem Bosch – ponieważ zawiera dużo witamin i włókien, które warto zachować i dodać na końcu do gotowego napoju. Następnie przelewamy wszystko do szklanki i mieszamy.

 

Roszponka i zapomniane gatunki pomidorów

Składniki:

• 5 pomidorów (różne gatunki i kolory)
• 1 opakowanie Roszponki Fit&Easy
• 5 okrągłych rzodkiewek
• 20 ml soku z cytryny
• 50 ml oliwy z oliwek

• 20 g musztardy francuskiej dijon
• 4 świeże figi

• 1 łyżka octu balsamicznego
• 100 g jarmuża 
• 1 opakowanie paluszków grissini

Sposób przygotowania:

Pomidory oraz rzodkiewkę myjemy i rozdrabniamy na ćwiartki. Figi przekrawamy na połówki i karmelizujemy na patelni. W mikserze Bosch przygotowujemy sos vinegrett – miksujemy oliwę z sokiem z cytryny, musztardą oraz kilkoma kroplami octu balsamicznego. Do rondelka wlewamy trochę tłuszczu i smażymy liście jarmuża około 20 sekund aż nabiorą chrupkości – solimy i suszymy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Do dużej miski wykładamy Roszponkę Fit&Easy delikatnie mieszamy i polewamy sosem vinegrett, posypujemy prażonym jarmużem, figami i paluszkami grissini.

sałata Fit & Easy, sałata z figami

 

Zielone musli na śniadanie

Składniki:

• sałata Fit & Easy, musli na śniadanie2 miękkie dojrzałe awocado


• 20 ml soku z cytryny
• 1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy

• 20 g pestek słonecznika

• 40 g pestek dynii

• 10 g nasion szałwii

• 20 g orzechów włoskich
• 10 g pistacji zielonej łuskanej

• 20 g orzechów makadamii

• 20 g migdałów blanszowanych (obranych)
• 20 g suszonych wiśni

Sposób przygotowania:

Awocado myjemy, obieramy i kroimy na cieknie plasterki – skrapiamy sokiem cytrynowym, aby nie ściemniało. Pestki dyni i słonecznika oraz migdały prażymy w piecu w temp. 150 ̊C około 10-15 minut, aż nabiorą lekko złotawego koloru. 
Do dużej miski wysypujemy sałatę, dodajemy orzechy, pestki oraz wiśnie. Posypujemy awocado i podajemy na śniadanie lub lekką przekąskę.

 

Pieczone Labraksy

Składniki:

• 4 świeże Labraksy po około 200 g
• 1 doniczka świeżej bazylii

• 1 doniczka świeżej kolendry

• 1 cytryna
• 1 opakowanie Mieszanki sałat Fit&Easy „Party”
• Kapary

• Sól morska w młynku

• 100 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Labraksa czyścimy z wnętrzności i łusek oraz skrzeli, płuczemy pod wodą i osuszamy
na papierowym ręczniku. Nagrzewamy piekarnik na 170 ̊C – z funkcją termoobiegu. Smarujemy rybę oliwą, posypujemy solą morską, kaparami i sokiem z cytryny. Środek zaś delikatnie aromatyzujemy świeżymi ziołami. Gotową rybę pieczemy około 15-20 min. Podajemy z chrupiącymi ziemniaczkami i ulubioną sałatką.

sałaty Fit & Easy, pieczone labraksy

 

Śliwki pieczone – nasz hit!

Składniki:

• 1 kg jesiennych śliwek węgierek 
• miska szklana do pieczenia 
• 50 ml i wody 
• 50 ml syropu klonowego 
• Granola 
• Cynamon w korze 
• Goździki 
• 250 g świeżej ricotty 
• 200 g chałwy waniliowej 
• 10 g skórki z limonki 


Sposób przygotowania: 
Śliwki myjemy i dzielimy na połówki wyjmując pestkę. Piekarnik nagrzewamy do temp. 250 ̊C. Chałwę wkładamy do naczynia miksującego i blendujemy na jednolitą masę. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy wodę układamy śliwki na skórze, posypujemy goździkami, cynamonem i delikatnie skrapiamy syropem klonowym. Podajemy z kremem chałwowym, ulubioną granolą, jogurtem lub świeżą ricottą. 

sałaty Fit & Easy, pieczone śliwki

 

Zdrowe muffinki z nasionami szałwii

Składniki:

• 40 g mąki lnianej

• 400 g mąki pełnoziarnistej

• 150 g płatków owsianych

• 5 g sody oczyszczonej

• Sól do smaku

• 10 g mielonego imbiru

• 3 dojrzałe banany
• 5 g cynamonu

• 300 ml mleka migdałowego
• 60 ml oleju kokosowego

• 20 ml syropu klonowego

• 2 laski wyskrobanej wanilii

• 3-4 łyżki nasion szałwii

Sposób przygotowania:

Nastawiamy piekarnik na 176 ̊C z termoobiegiem oraz dolnym grzaniem. Mieszamy mąkę 
z lnu z odrobiną gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie w robocie kuchennym MUM Bosch mieszamy przestygniętą zawiesinę z lnianej mąki i wody dodając mąkę pełnoziarnistą, płatki owsiane, sodę, cynamon oraz imbir i całość wyrabiamy używając haka.
Na robocie kuchennym MUM montujemy kielich blendera, wrzucamy do niego banany, mleko, dodajemy olej kokosowy, syrop klonowy oraz nasiona szałwii i miksujemy, aż nasze składniki połączą się. Płynne składniki delikatnie wlewamy do misy robota i delikatnie zarabiamy ciasto, aby nasze składniki się połączyły – ewentualnie dodajemy troszkę mąki. Przekładamy ciasto do specjalnych papierowych foremek. Pieczemy około 25 minut do tzw. suchego patyczka.

sałaty Fit & Easy, przepis na zdrowe muffiny

Poprzedni artykułSzczoteczka soniczna Clinique
Następny artykuł20 LAT THALGO W POLSCE!
O urodzie piszę od ponad 15 lat (byłam wicenaczelną magazynu URODA, pisałam dla dwutygodnika VIVA!, prowadzę wydania specjalne PARTY Medycyna Estetyczna). iBeauty.pl powstało z potrzeby „bycia na swoim” i robienia tego, co kocham, czyli… pisania o urodzie :-) Uwielbiam testować kosmetyki! Jestem też współzałożycielką i redaktor naczelną portalu www.WirtualnaKlinika.pl o medycynie estetycznej. Można się ze mną skontaktować mailowo: [email protected]