Z czym kojarzą Ci się Włochy? Dla nas słoneczna Italia to… słońce 😉 ale także pyszne lody, świetne butiki (aaaaaa, włoskie buty!) i obłędne zachody słońca. I, oczywiście, jedzenie! Pasta, pizza, desery – nas wcale nie dziwi, że włoska kuchnia jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Także my, Polacy, jesteśmy w niej rozkochani!
Nad Wisłą z każdym rokiem pojawia się coraz więcej nowych restauracji serwujących najlepsze włoskie przysmaki, a w domach Polaków tradycyjne polskie dania zastępowane są bardziej wytrawnymi i zdrowymi makaronami. No bo jak Włochy, to i pasta!
Mamma mia, ale pasta…
Niewątpliwym fenomenem włoskiej kuchni jest tradycyjny makaron. Na jego bazie komponowane są najróżniejsze włoskie przysmaki, zaczynając od najbardziej popularnego spaghetti aż po bardziej skomplikowane i wyrafinowane dania. To właśnie tradycyjne makarony nadają niepowtarzalny smak potrawom z Półwyspu Apenińskiego. Wzbogacone o świeże warzywa, aromatyczne zioła i wysokiej jakości oliwę są także dużo zdrowsze niż np. tradycyjne polskie dania. Szacuje się, że obecnie mamy do dyspozycji prawie 350 rodzajów makaronu. W naszym kraju najpopularniejsze formy to delikatne gnocchi, penne i rigatoni.
Makaron jak od Włocha 😉
Typowo włoski makaron przygotowywany jest z najlepszej pszenicy durum, ma doskonałą sprężystość podczas gotowania i dużo składników odżywczych. Niekwestionowanym liderem w branży makaronowej jest włoska marka Agnesi, dystrybuowana w Polsce przez firmę North Coast. Produkt przygotowywany jest w północnych Włoszech, w malowniczym regionie Liguria.
Marka Agnesi dzięki swojemu prawie 200-letniemu doświadczeniu charakteryzuje się unikalną recepturą, tradycyjnym i powolnym procesem suszenia oraz stałym, wysokim poziomem białka, co gwarantuje najwyższą jakość wszystkich produktów.
Bogata oferta producenta pozwala na eksperymentowanie z różnymi smakami i przygotowywanie najróżniejszych, nie tylko tych najpopularniejszych, włoskich dań. Miłośnicy włoskich przysmaków bardzo chętnie sięgają także po makaron jajeczny. Festaiola marki Agnesi produkowana jest w 100% ze świeżych jajek w proporcji 6 jaj na 1 kg mąki i dostępna jest w pięciu rodzajach.
Jest pasta? Jest i pesto!
Wszystkie makarony Agnesi idealnie komponują się z najbardziej znanym i cenionym na świecie sosem – pesto. To zaraz obok makaronu kolejny ważny symbol włoskiej kuchni. Pesto doskonale komponuje się zarówno z mięsem, jak i z rybami, sałatkami, zupami czy pieczywem, dlatego można je podawać z zimnymi przekąskami, a także z gorącym makaronem. W ofercie marki Agnesi znajdziemy najbardziej popularne rodzaje sosu, takie jak:
- Pesto Alla Genovese – zawierające świeżą bazylię, oliwę z oliwek, parmezan oraz orzeszki sosny;
- Pesto Rosso – wzbogacone o suszone pomidory;
- Pesto Calabrese – oferujące tradycyjny smak włoskiej kuchni, na bazie sera ricotta i czerwonej papryki;
- Pesto alla Siciliana – którego głęboki smak dopełniają orzechy włoskie.
Marsz do kuchni!
Kuchnia włoska przepełniona jest prostymi przepisami, nie wymagającymi od nas niebywałych umiejętności kulinarnych. Jej wyjątkowość tkwi przede wszystkim w unikalnych recepturach, świeżych składnikach oraz pasji do gotowania i jedzenia. Dowód? Na pewno bez kłopotu poradzicie sobie z tymi trzema przepisami 😉
Farfalle z warzywami
Składniki:
- 320 g makaronu Farfalle Agnesi
- ½ cebuli
- 300 g mieszanki warzyw sezonowych
- oliwa z oliwek extra vergine
- świeży majeranek, pieprz, sól
Przygotowanie:
Cebulę posiekać, podsmażyć na oliwie. Dodać umyte, obrane i pokrojone w drobną kostkę warzywa. Podlać odrobiną wody i dusić chwilę na wolnym ogniu. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, połączyć z warzywami. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Spaghetti Aglio, Olio e Peperoncino
Składniki:
- 320 g makaronu Spaghetti Rigati Agnesi
- 4 ząbki czosnku
- szczypta peperncino
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól, bułka tarta
Przygotowanie:
Obrany i drobno posiekany czosnek podsmażyć na dużej ilości oliwy, dodać peperoncino i ugotowany makaron. Dodać odrobinę wody, w której gotował się makaron. Bułkę tartą zmieszać z oliwą, posypać danie.
Penne Rigate Alla Pesto Siciliana
Składniki:
- 320 g makaronu Pennette Rigate Agnesi,
- 100 g słonego sera ricotta
- 2 ząbki czosnku
- 100 g suszonych pomidorów (namoczonych w wodzie)
- 10 listków bazylii
- 100 ml oliwy extra vergine
- 100 g obranych, opiekanych migdałów
- sól, pieprz, peperoncino
Przygotowanie:
Umieścić składniki w moździerzu w następującej kolejności: czosnek, sól, pieprz, peperoncino, pomidory, migdały, oliwę, bazylię, ser. Tak powstały sos pesto połączyć z ugotowanym makaronem.