DIETA DLA MOCNYCH I ZDROWYCH PAZNOKCI

DIETA DLA MOCNYCH I ZDROWYCH PAZNOKCI

707
0
PODZIEL SIĘ
nails

Żadna odżywka nie pomoże paznokciom, gdy dieta jest uboga w wartości odżywcze. Jeśli Twoje paznokcie są kruche, łamliwe i często się rozdwajają, warto przyjrzeć się swojej diecie – być może spożywasz zbyt mało cennych witamin i minerałów, które utrzymują twoje włosy, skórę i paznokcie w dobrym stanie. 

Kiedy paznokcie się niszczą?

Na zniszczenie paznokci przede wszystkim na wpływ uboga dieta. Jeśli spożywasz dużo przetworzonej żywności, słodyczy, gazowanych napojów i węglowodanów prostych, najpewniej brakuje ci witamin i minerałów. Paznokcie mogą się niszczyć również przez stosowanie nierozsądnych diet lub długotrwałych głodówek – niedobór substancji odżywczych sprawia, że organizm przestaje wspierać najmniej potrzebne mu elementy, a więc cierpią przez to właśnie paznokcie, skóra, włosy.

witaminyNiedobory witamin i minerałów

Aby mieć zdrowe paznokcie, spożywaj jak najczęściej produkty bogate w:

Cynk
Cynk jako pierwiastek pełni w organizmie ważne role – z jednej strony chroni nas przed działaniem wolnych rodników, z drugiej wpływa na wchłanianie witaminy A, również ważnej dla zdrowia włosów, skóry i paznokci. Gdzie znaleźć cynk? W ostrygach, wątrobie wołowej, sezamie, migdałach, dzikim ryżu.

Miedź
Niedobory miedzi sprawiają, że włosy zaczynają się łamać i skręcać, tracą swoją sprężystość. Miedź nadaje również kolor włosom; oznacza to, że jeśli jest jej zbyt mało, to włosy mogą zacząć się odbarwiać. Niedobory miedzi można uzupełnić dzięki spożywaniu czerwonego mięsa, jaj, podrobów.

Krzem
Krzem bierze udział w syntezie włókien kolagenowych, które budują naszą skórę. Niedobory krzemu sprawiają, że paznokcie stają się kruche i łamliwe. Aby uzupełnić niedobory krzemu, pij herbatę ze skrzypu oraz jedz płatki owsiane, daktyle, otręby pszenne.

Wapń
Przez niedobory wapnia na paznokciach tworzą się białe plamki; wapń zapobiega rozdwajaniu i osłabieniu paznokci. Wapń można znaleźć w dużych ilościach przede wszystkim w nabiale: twarogach, jogurtach, serach, ale też w migdałach i figach.
Kwas foliowy. Jest ważny nie tylko dla kobiet ciężarnych i planujących ciążę; kwas foliowy ma duży wpływ również na nasz nastrój i na stan paznokci. Możesz go suplementować lub jeść szpinak, brukselkę, pomarańcze, wątróbkę kurzą i wołową, jajka.

Witamina B5 (kwas pantotenowy).
Wyraźnie wzmacnia i regeneruje paznokcie, przyspiesza ich wzrost. Witaminę B5 można znaleźć m.in. w wątróbce, otrębach pszennych, rybach, awokado, brokułach.
Witaminę A. Witamina A jest ważna nie tylko dla zdrowia wzroku i skóry, ale też paznokci. Brak tej witaminy wiążę się z rozdwajaniem i zmiękczeniem paznokci; uzupełnij niedobory, spożywając sok z marchwi, wątrobę, tran, szpinak.

Witaminę E
Nie bez powodu nazywa się ją witaminą młodości – witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni nas przed działaniem wolnych rodników. Dodatkowo witamina E odżywia, dzięki czemu paznokcie są lśniące i zdrowe. Gdzie ją znajdziesz? W kiełkach pszenicy, oliwie z oliwek, jajkach, mące pełnoziarnistej.

Warto też pamiętać o odpowiednim stosunku węglowodanów, białek i tłuszczów. Białka są budulcem i ich niedobory w diecie mogą być przyczyną wypadania włosów, pogorszenia się stanu cery i łamania paznokci. Tłuszcze z kolei chronią włosy i paznokcie przed zniszczeniami; warto sięgać szczególnie po kwasy tłuszczowe omega 3, które można znaleźć w tłustych rybach – dorszu, łososiu, makrelach.

Autor: Adrianna Bzdzion