Strona główna DIETA I ZDROWIE KAWA ZBOŻOWA – KAWA… BEZ KAWY?

KAWA ZBOŻOWA – KAWA… BEZ KAWY?

kawazbożowa

Kawa zbożowa to tak naprawdę nie kawa – nie ma nic wspólnego z aromatycznymi prażonymi ziarnami kawy, pełnymi pobudzającej kofeiny. A mimo to jest równie popularna, co swoja „prawdziwa” imienniczka. Poznajcie właściwości kawy zbożowej – a ona niejedno ma imię.

Słysząc hasło „kawa zbożowa”, zapewne wiele odruchowo pomyśli – inka. I to bardzo słuszne skojarzenie. Ponieważ na rynku jest od przeszło 50 lat, stała się synonim każdego napoju należącego do kategorii „kawa zbożowa”. A skoro jest taka kategoria, to znaczy że kawa zbożowa ma nie tylko różne właściwości, ale także różne oblicza.

Historia kawy zbożowej

Kawa zbożowa w Polsce pojawiła się pod koniec XVIII wieku. Została przywieziona z Prus i do dziś w sposobie jej produkcji niewiele się zmieniło. Tak jak i wtedy wytwarza się ją z palonych ziaren nie kawy, ale żyta, pszenicy, orkiszu, jęczmienia, a także buraka cukrowego i cykorii. Ostatnio, w ramach mody na wszystko, co eko i fit, kawa zbożowa zaczyna „romansować” z nasionami kozieradki, łubinem, powstają także substytuty z dodatkami takimi jak figi a nawet żołędzie. Pierwsza fabryka kawy zbożowej w Polsce powstała w 1816 roku we Włocławku i produkowano w niej kawy z prażonego zboża z dodatkiem cykorii. Początkowo taka kawa była pita jedynie w Wielkopolsce i na Śląsku przez osoby uznawane za ubogie. Z czasem jednak (na co niebagatelny wpływ miały obie wojny światowe) trafiła na stoły wszystkich warstw społecznych. I pozostała na nich do dnia dzisiejszego.

cykoria

Właściwości kawy zbożowej

Jak już wspominaliśmy, kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, a zatem nie pobudza jak klastyczna „czarna”, ale za to dostarcza organizmowi wielu niezwykle cennych substancji. Jedną z nich jest błonnik, który w dużej mierze odpowiada za prawidłową perystaltykę jelit i wspomaga wydalanie kwasów żółciowych. Ponadto zmniejsza uczucie głodu, przez co ułatwia odchudzanie. W kawie zbożowej znaleźć też można witaminy i składniki mineralne takie jak potas, fosfor i magnez. Zawarte w niej witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego i odpornościowego, są również istotne dla wyglądu skóry i włosów. Ponadto dodatki jeszcze pogłębiają jej walory nie tylko smakowe, ale i prozdrowotne, np. cykoria poprzez zawartość inuliny bardzo korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, a tym samym poprawia przemianę materii.

Kto może pić kawę zbożową?

zboże

Kawa z kofeiną podnosi ciśnienie krwi i dlatego pijamy ją rano lub gdy czujemy, że spadło nam ciśnienie. Powoduje również wzrost poziomu tłuszczów oraz wzmożone wydzielanie przez trzustkę insuliny, co zakwasza żołądek. A jak jest z kawą zbożową? Ona nie pobudza wydzielania kwasów żołądkowych, a jej składniki ułatwiają trawienie. Dlatego kawę zbożową z powodzeniem poleca się osobom, które są na diecie odchudzającej lub mają problemy z żołądkiem. Ponadto mogą ją pić borykający się z nadkwasotą, chorobami śledziony, nerek i jelit a także kobiety w ciąży i te, które są w trakcie karmienia piersią. Mała wskazówka: kawa zbożowa pita z mlekiem zwiększa przyswajalność przez organizm białka i magnezu.

Rodzaje kawy zbożowej

Możemy kupić kawę granulowaną, rozpuszczalną (instant), w torebkach (ekspresową) lub sypką (do parzenia przez sitko). I podawać ją na wiele sposobów: na ciepło lub zimno, z lodem lub z lodami, z miodem, mlekiem, z cukrem lub czarną. Ceny zależą od producenta i składu i zaczynają się już od ok. 2 zł za opakowanie 200 g. Oczywiście im bogatszy skład lub wyższa jakość składników (np. tylko z ekologicznie certyfikowanych upraw), tym cena wzrasta i może sięgać nawet 30 zł za 100 g.

Poprzedni artykułKWAS FOSFOROWY – CO ROBI W COLI I… W DNA?
Następny artykułBalsamy Dr. Paw Paw