KAWA A MAGNEZ

KAWA A MAGNEZ

3277
0
PODZIEL SIĘ

Lubisz pić kawę? Ja też. Największą jej zaletą jest pobudzenie organizmu i zwiększenie sprawności psychofizycznej. Mówi się jednak o tym, że kawa wypłukuje magnez. Co to właściwie znaczy? 
Czy i jak możemy temu zapobiec? (DP)

Tekst: Dorota Piątkowska, 
specjalista ds. żywienia człowieka

filiżanka kawy

Jak działa kawa?

Dobroczynne działanie kawy zawdzięczamy kofeinie – alkaloidowi, który występuje naturalnie w ponad 60 roślinach. Jednak największe jej ilości znajdują się w owocach wiecznie zielonego drzewa kawowego. Kofeina usuwa uczucie zmęczenia, ułatwia koncentrację, stymuluje pracę serca i układu oddechowego. Istnieje wiele badań dowodzących jej dobroczynnego działania na organizm człowieka, ale może także negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Powszechnie wiadomo, że kawa powoduje wypłukiwanie mikroelementów, szczególnie magnezu. Jeżeli odczuwamy jego niedobór (utrata witalności, skurcze mięśni, spadek odporności na infekcje) i mamy podejrzenia, 
że może to być związane z piciem kawy, należy uzupełnić zapasy magnezu w naszym organizmie.

Jak uzupełniać niedobór magnezu?

  • Na rynku dostępnych jest wiele produktów żywnościowych wzbogacanych w witaminy, minerały i inne substancje o działaniu biologicznym. Dodatkową porcję magnezu dostarczy nam mleko wzbogacone w ten pierwiastek, soki lub produkty zbożowe. Wystarczy rozejrzeć się po sklepowych półkach i wybrać to, co najbardziej nam odpowiada.

  • Istnieją też specjalne suplementy diety zawierające magnez. Z preparatami tego typu należy jednak być ostrożnym. Jeżeli lekarz lub dietetyk nie zaleci nam suplementacji na podstawie wyników badań, zastanówmy się, czy sam fakt picia kawy jest wystarczającym powodem do łykania pigułki.

  • Dobrym rozwiązaniem jest też stosowanie filtrów do wody – niektóre z nich dodatkowo wzbogacają wodę w magnez. Czystą, „namagnezowaną” wodę możemy używać do przygotowywania kawy i herbaty lub bezpośrednio do picia.

  • Na koniec najlepsza i najsmaczniejsza propozycja – czekolada! Wśród naukowców coraz bardziej popularna jest opinia, że zamiast popijać kawą tabletkę z magnezem, lepiej zjeść 
2 kostki gorzkiej czekolady, która jest bardzo dobrym źródłem tego składnika mineralnego. Taka ilość to tylko 50 kcal, a doskonale połączy przyjemne 
z pożytecznym;-).

Poniżej: dzbanek filtrujący wodę i jednocześnie wzbogacający ją w magnez Perfect Water Tea and Coffee z formułą Mg2 Plus Mineral marki Anna BWT. Dzbanek zawiera wkład longlife (wystarczający na 200 litrów filtrowania, pasujący do wszystkich dostępnych na rynku dzbanków z owalnym lejkiem). Dzbanek – ok. 90 zł, wymienny wkład – ok. 16 zł).

dzbanek filtrujący Anna Tea & Coffee

 

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułŚWIĄTECZNIE I WIOSENNIE
Następny artykułBAJKOWE T-SHIRTY
O urodzie piszę od ponad 15 lat (byłam wicenaczelną magazynu URODA, pisałam dla dwutygodnika VIVA!, prowadzę wydania specjalne PARTY Medycyna Estetyczna). iBeauty.pl powstało z potrzeby „bycia na swoim” i robienia tego, co kocham, czyli… pisania o urodzie :-) Uwielbiam testować kosmetyki! Jestem też współzałożycielką i redaktor naczelną portalu www.WirtualnaKlinika.pl o medycynie estetycznej. Można się ze mną skontaktować mailowo: redakcja@ibeauty.pl.