SYROP Z CEBULI I CZOSNKU – NIEZAWODNY SPOSÓB NA PRZEZIĘBIENIE

SYROP Z CEBULI I CZOSNKU – NIEZAWODNY SPOSÓB NA PRZEZIĘBIENIE

1366
1
PODZIEL SIĘ
cebula i czosnek

Syrop z cebuli na kaszel – kto z nas w dzieciństwie go nie pił? Czy faktycznie jest taki pomocny? Na czym polega jego działanie?

Chociaż niekoniecznie przepadamy za ich zapachem, smak cebuli i czosnku jest wszystkim nam znany i szczodrze używamy tych warzyw w polskiej kuchni. Oprócz jednak walorów smakowych, mają one szereg właściwości prozdrowotnych.

Cebula – nie tylko się od niej płacze

Cebula to naturalny antybiotyk, działający antyseptycznie. Niszczy bakterie, które atakują skórę oraz błony śluzowe człowieka, m.in. gronkowca złocistego. Zapobiega powstawaniu stanów zapalnych na ranach i przeciwdziała pojawieniu się ropy związanej z zakażeniem. Dodatkowo, cebula jest doskonałym środkiem wykrztuśnym i przeciwkaszlowym. Dlatego powinniśmy po nią sięgać przy wszystkich zakażeniach górnych dróg oddechowych. Syrop cebulowy dezynfekuje gardło i je odblokowuje. Wykazuje wielką skuteczność w leczeniu nawet ropnej anginy i innych nieżytów migdałków. Syrop z cebuli na kaszel działa kojąco i wyciszająco. Rozrzedza wydzielinę, przez co latwiej ją odkrztuszać.

przekrojona cebula

Czosnek – świetny antybiotyk

Czosnek wygrywa z cebulą, jeśli chodzi o intensywność zapachu. Związane jest to z olejkami eterycznymi, które są bogate w siarczki i allicynę. To własnie ten olejek jest naturalnym antybiotykiem, a flawanoidy, aminokwasy, saponiny, cukry, witaminy i sole mineralne, które znajdują się w każdym ząbku, dodatkowo wspomagają lecznicze dzialanie tej rośliny. Podobnie jak cebula, czosnek hamuje rozwój bakterii i zapobiega rozwojowi zakażeń. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi, działa antynowotworowo, niszczy pasożyty i wspomaga pracę jelit. Prawdziwy lek na wszystko!

czosnek

Jak zrobić syrop z cebuli i czosnku?

• 4 średnie polskie cebule (chińskie są białe i mniej aromatyczne)
• 3 ząbki czosnku
• ½ szklanki cukru
• 1 cytryna
• 2-3 łyżki ulubionego miodu

Cebulę i czosnek drobno siekamy – w tym celu możemy wykorzystać malakser. Następnie przekładamy ją do słoika i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 8 godzin w ciepłe miejsce, na przykład na parapet nad kaloryferem. Po tym czasie, warzywa z pewnością puściły sok. Odsączamy je na sitku. Do powstałego płynu dodajemy miód, wyciśnięty sok z cytryny i mieszamy tak długo, jak wszystkie składniki się połączą. Przelewamy do butelki i możemy przechowywać w lodówce do 14 dni. W chorobie zalecane jest spożywanie 3 łyżek dziennie.

To idealny syrop na przeziębienie dla dzieci, które chętnie go piją, ponieważ jest bardzo słodki – nawet, jeśli zapach ma niezbyt atrakcyjny. To także ekologiczny domowy syrop na kaszel bez dodatku jakichkolwiek konserwantów.