To możliwe – to pyszne ciasto zrobisz w mikrofalówce!
Ciasto czekoladowe to idealny dodatek do ulubionej kawy bądź herbaty oraz smaczny sposób na poprawę nastroju. Mamy świetny przepis na ciasto czekoladowe, które piecze się w mikrofalówce. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie 5 minut!
Składniki:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao naturalnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
Wykonanie:
Składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia, kakao) mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy jajko, mleko, olej i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do kubka lub miseczki i wstawiamy do mikrofali ustawionej na 1000 W (tzw. medium-high lub high). Pieczemy przez 4 minuty. Smacznego!
Propozycja urozmaicenia:
- Zamiast mąki pszennej możesz użyć mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych lub orkiszowych – ciasto będzie zdrowsze.
- Do masy możesz dodać też garść bakalii, pół pokrojonego w plasterki banana lub kawałki gorzkiej czekolady.
Odpowiedziała: Kasia Mężyk