Strona główna DIETA I ZDROWIE DIETA DLA PIĘKNYCH NÓG – TAK SAMO WAŻNA JAK PIELĘGNACJA!

DIETA DLA PIĘKNYCH NÓG – TAK SAMO WAŻNA JAK PIELĘGNACJA!

0
dieta dla pięknych nóg, Braun nogi, dieta a uroda

Badania TNS Polska dla marki Braun jasno pokazują, że my Polki, jesteśmy najbardziej dumne ze swoich nóg (ZOBACZ TUTAJ>>>). Ale czy wiesz, że odpowiednią dietą możesz sprawić, by były jeszcze piękniejsze?

Nie wszystkie kobiety wiedzą, że na wspaniały wygląd nóg wpływa zbilansowana dieta oraz witaminy i składniki mineralne, które wraz z nią dostarczamy do organizmu. Oto najzdrowsze rozwiązania na najczęstsze problemy naszych nóg.

Brak jędrności

– Jeżeli nie jesteś zadowolona ze stopnia jędrności skóry, w Twojej diecie nie powinno zabraknąć pełnowartościowego białka. Obecne w nim aminokwasy skutecznie odbudowują zniszczoną strukturę skóry, wzmacniając włókna kolagenowe, co bezpośrednio przekłada się na jej jędrności  i aksamitność. Doskonałym źródłem białka jest chudy drób ale też ryby takie jak pstrąg, dorsz, czy sandacz. Nie zapominaj również o produktach mlecznych: jogurty, kefiry, zsiadłe mleko oraz maślanka są nie tylko źródłem białka, ale i wapnia, który wzmocni kości.

Problemy z regeneracją i starzeniem skóry

-jeśli masz problem z odpowiednio szybką regeneracją naskórka, dodatkowo skóra na nogach mogłaby według Ciebie wyglądać nieco młodziej i być nieco bardziej elastyczna, a pękające naczynka krwionośne nie są tym co chciałabyś oglądać na swoich nogach, wzbogać swoją dietę w antyoksydanty. Znajdziesz je głównie w owocach, warzywach, tłuszczach roślinnych ale również w kakao czy zielonej herbacie. Witamina A odżywi zewnętrzne warstwy skóry nóg, utrzymując prawidłowy stan tkanki nabłonkowej oraz poprawiając jej jędrność. Jedz zatem tłuste ryby, jaja i wspomniane już wcześniej produkty mleczne. Beta-karoten jest także niezastąpiony w procesie regeneracji naskórka. Świetnym jego źródłem są warzywa i owoce jednak tylko te o żółtej, pomarańczowej i czerwonej barwie np. marchew, papryka, pomarańcze czy mandarynki. Witamina E spowalnia proces starzenia się i wiotczenia skóry. Z badań TNS Polska wynika, że wraz z wiekiem spada u kobiet poziom zadowolenia z kondycji własnych nóg, dlatego o tym antyoksydancie z pewnością należy pamiętać przy komponowaniu codziennych posiłków. Witaminę E znajdziesz w tłuszczach roślinnych np. w oleju słonecznikowym. Natomiast witamina C uczestniczy w procesie syntezy kolagenu, odpowiada za prawidłowy wygląd skóry i co najważniejsze za stan ścian naczyń krwionośnych, dlatego jeżeli chcesz pożegnać się z pękającymi naczynkami na skórze nóg, jedz dużo papryki i owoców cytrusowych.

Problemy z nawodnieniem

-zdrowa dieta to nie tylko dobrej jakości jedzenie ale także napoje, o czym nie zawsze pamiętamy, a w kontekście pielęgnacji nóg nawilżanie organizmu jest szczególnie ważne. Zdrowy wygląd skóry oraz jej elastyczność zależy od stopnia nawodnienia ciała dlatego nie zapominaj o regularnym piciu w ciągu dnia wody średnio-mineralizowanej, doskonale nadadzą się też soki warzywne, herbatki owocowe lub ziołowe.

Zaczerwienia i stany zapalne

– jeżeli czujesz, że Twoja skóra na nogach jest nadmiernie wysuszona, a jej zaczerwienienia i stany zapalne nie są czymś niespotykanym w Twoim przypadku, to pamiętaj nie tylko o nawadnianiu organizmu, ale również o zapobieżeniu późniejszej utracie wody. W tym zadaniu z pomocą przyjdą słynne wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Co ważne zapobiegają one nie tylko odwodnieniu naskórka, ale i głębiej położonych warstw skórnych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe wpływają więc na prawidłowe funkcjonowanie wszystkich warstw skóry na nogach, jeżeli dodamy do tego fakt, że przyspieszają regenerację, łagodzą stany zapalne oraz pobudzają procesy metaboliczne w skórze, to nie pozostanie już nic innego niż zadbanie, aby na Twoim talerzu nie zabrakło tłustych ryb, awokado, siemienia lnianego czy też jaj.

Przepisy na zielone koktajle dla nóg

Koktajl szpinakowo-pomarańczowy (zawiera antyoksydanty i kwasy omega 3)

  • 2 garści szpinaku (50g)
  • pół średniej wielkości pomarańczy (100g)
  • pół małego banana (50g), woda (100g)
  • łyżeczka nasion chia                  

Koktajl z mango (zawiera antyoksydanty i białko)

  • małe mango (200g)
  • świeży szpinak (80g)
  • spirulina
  • szklanka jogurtu naturalnego

Koktajl z awokado i jarmużem (zawiera antyoksydanty i kwasy Omega-3)

  • awokado ( ok. 100g),
  • banan ( ok. 150g),
  • garść jarmużu (ok. 20g),
  • pół szklanki soku pomarańczowego (ok. 150 ml),
  • łyżeczka zmielonego siemienia lnianego (ok. 5 g) 

Materiał dla marki Braun przygotowała dietetyk Aneta Łańcuchowska – właścicielka Poradni Dietetycznej „hälsa”, prowadząca program „Pożegnanie z wagą”  na TVN Meteo Active