Strona główna DIETA I ZDROWIE NA JAKIM OLEJU SMAŻYĆ PĄCZKI I FAWORKI?

NA JAKIM OLEJU SMAŻYĆ PĄCZKI I FAWORKI?

0

pączki i faworki, na jakim oleju smażyć

Jeśli planujesz sama przygotować je na Tłusty Czwartek, sprawdź, na jakim najlepiej oleju je smażyć. 

Na rynku dostępnych jest wiele olejów do smażenia. Pamiętajmy przede wszystkim, aby wybierać oleje rafinowane, a nie tłoczone na zimno. Te drugie zupełnie nie nadają się do smażenia. Rafinacja to proces oczyszczania ze wszystkich szkodliwych substancji, która w efekcie daje większą wytrzymałość na zmiany termiczne podczas smażenia.

Jednym z najpopularniejszych olejów do smażenia jest olej rzepakowy, który jest tłuszczem najdłużej utrzymującym świeżość pośród dostępnych na rynku tłuszczów kuchennych. Jest odporny na jełczenie i wysoką temperaturę, dzięki swojemu składowi – zawiera dużą ilość antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. Jednocześnie ma w sobie ważne, zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. 

Rzepakowy jest także szczególnie odporny na zmiany termiczne, zachodzące podczas smażenia, znacznie bardziej niż inne oleje. 

– Istotna przy smażeniu jest temperatura dymienia – jest to liczba, która pokazuje, jak mocno można bezpiecznie podgrzać dany tłuszcz. – tłumaczy Aleksander Szałajko z Zakładów Tłuszczowych Bielmar, który jest producentem oleju rzepakowego Beskidzki. – Warto  sięgać po te oleje, które mają temperaturę dymienia powyżej 180,  a by było idealnie – nawet powyżej 200. Dla przykładu: olej rzepakowy dymi w 205 st. C. 

Roślinne oleje rafinowane łatwo odsączają się z produktu po smażeniu, co powoduje, że końcowy produkt zawiera mniej tłuszczu, a tym samym mniej kalorii. 

– Zdejmując pączki lub faworki z patelni musimy pamiętać, że wielokrotne odgrzewanie tłuszczów roślinnych niszczy ich właściwości i gromadzi szkodliwe związki powstające przy smażeniu. Dlatego rekomendujemy jednokrotne smażenie na tej samej porcji oleju. dodaje Aleksander Szałajko.