Strona główna DIETA I ZDROWIE POMYSŁY NA DANIA Z JARMUŻEM

POMYSŁY NA DANIA Z JARMUŻEM

0

Jarmuż jest odmianą kapusty i należy do jednych z najzdrowszych warzyw. Zobacz, w jakich daniach można go wykorzystać!

przepisy z jarmużem

Składniki:

  • 200 g Jarmużu Fit&Easy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Otarta skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Na maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj jarmuż i podsmaż. Podlewaj od czasu do czasu odrobiną wody i duś do miękkości. Na koniec dodaj skórę z cytryny i dopraw do smaku solą i piperzem. Możesz też posypać płatkami migdałów.

Sałatka z jarmużu z piersią kurczaka 

sałatka z jarmużu, przepisy jarmuż

Składniki:

  • 200 g Jarmużu Fit&Easy
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 100 g pomidorów koktailowych
  • 50 g Rukoli Fit&Easy
  • 100 g sera feta
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 50 g świeżej kolendry
  • Sok z 1/2 cytryny lub limonki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie: 

Jarmuż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, następnie wystudź go w wodzie z kostkami lodu. Kurczaka dopraw solą i pieprzem, usmaż na patelni grillowej. Pomidorki pokrój w ćwiartki.

Dressing: kolendrę zmiksuj z oliwą, dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem.

Jarmuż wymieszaj z listkami rukoli, na wierzchu połóż kawałki kurczaka i fety, polej dressingiem. Możesz też posypać pestkami dyni lub słonecznika.

Sałatka z jarmużu i pieczonych buraków

sałatka z burakiem, jarmuż, sałatka z jarmużem

Składniki:

  • 200 g Jarmużu Fit&Easy
  • 100 g Szpinaku Fit&Easy
  • 2 duże buraki
  • 100 g koziego sera
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 ml octu balsamicznego

Przygotowanie:


Jarmuż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, następnie wystudź go w wodzie z kostkami lodu. Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, przez 1,5 godziny. Kozi ser pokrój w kostkę.

Jarmuż z bakaliami 

jarmuż, przepisy z jarmużem

Składniki:

  • 1 opakowanie Jarmużu Fit&Easy
  • 5 dag twardego sera typu parmezan
  • 10 dag orzeszków piniowych
  • 10 dag żurawiny suszonej
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: 

Jarmuż wysyp na półmisek. Dodaj płatki sera, posyp orzechami i żurawiną. Całość polej sosem przygotowanym na bazie oliwy zmieszanej z sokiem z cytryny i przyprawami. 

Więcej przepisów na www.fitandeasy.pl