Wpływ sposobu odżywiania na odporność organizmu stał się na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat przedmiotem wielu badań. Ich wyniki dowodzą jednogłośnie, że rola diety w funkcjonowaniu układu odpornościowego jest bardzo duża. Siły obronne Twojego organizmu potrzebują optymalnego wsparcia, a dostarczyć je możesz właśnie wraz z pożywieniem. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, co jeść przez cały rok, by zbudować lepszą odporność, a także po jakie produkty żywnościowe sięgać w sezonie grypowym oraz wtedy, kiedy dostrzeżesz u siebie pierwsze objawy przeziębienia. Zapraszamy do lektury!

Jak dietą wpływać na odporność organizmu?

Na początku trzeba zdać sobie sprawę z tego, że odporności nie zbudujesz w kilka dni. Jest to proces złożony, który wymaga czasu. Twoja całoroczna dieta powinna opierać się na regularnym jedzeniu warzyw i owoców, które są bogate w witaminy i składniki mineralne pozytywnie wpływające na organizm. Spośród warzyw sięgaj m.in. po kapustę, dynię, marchew, pietruszkę czy brokuły, z owoców zaś wybieraj np. wiśnie, borówki, jagody, maliny i cytrusy. Nie zapominaj o roślinach strączkowych, jak np. soja, soczewica, fasola, ciecierzyca, fermentowanych produktach mlecznych (kefirach i dobrej jakości jogurtach), pełnoziarnistych makaronach i pieczywie, a także o grubych kaszach i ciemnym ryżu. Do swojej codziennej diety warto włączyć też kiszonki, a więc kiszone ogórki i kapustę oraz kimchi (kiszoną kapustę pekińską). Z ryb wybieraj zwłaszcza morskie ze względu na zawartość kwasów Omega-3, a z mięs drób. Do przyprawiania potraw używaj kurkumy, imbiru, czosnku, cynamonu, kopru włoskiego, oregano, tymianku, mięty, majeranku. W roli zdrowej przekąski doskonale sprawdzą się nasiona, pestki i orzechy. Zwróć też uwagę na dostateczne nawodnienie organizmu. Do picia w pierwszej kolejności wybieraj wodę.

Odżywianie dla budowania odporności w sezonie grypowym

Jesienią przypada szczyt zachorowań na grypę i przeziębienie. W tym czasie tym bardziej kluczowe jest przyjrzenie się temu, co znajduje się na Twoim talerzu. Oczywiście wiele spośród żywieniowych wskazówek będzie tutaj pokrywać się z tym, co polecamy jeść niezależnie od pory roku. Nadal wybieraj zatem pełnoziarniste produkty zbożowe (grube kasze np. gryczaną czy jęczmienną, razowe pieczywo, ryż brązowy, makaron razowy), warzywa i owoce (najlepiej sezonowe, jesienią będą to np. buraki, seler, marchew, pietruszka, pomidory, ziemniaki, czosnek, cebula, jabłka, gruszki, korzystaj również z mrożonek, przetworów itd.) Podobnie, jak wcześniej, nie zapomnij o wymienionych przez nas uprzednio przyprawach i ziołach, tłustych rybach morskich, chudym mięsie, zwłaszcza drobiowym, a także o roślinach strączkowych. W tym czasie szczególnie warto spożywać kiszonki oraz fermentowane produkty mleczne, które mają wyjątkowo zbawienny wpływ na odporność. Pij wodę, a jeśli lubisz takie połączenia, dodawaj do niej imbir, miętę czy cytrynę.

Dieta a odporność. Co jeść przy przeziębieniu?

Odpowiednia dieta ma ogromne znaczenie także wtedy, kiedy, pomimo starań, odczuwasz pierwsze objawy przeziębienia bądź grypy. Jednym z nich może być zresztą i brak apetytu. Jak za pomocą diety poprawić swoje samopoczucie podczas choroby i przyspieszyć powrót do zdrowia? Wybieraj świeże, lekkostrawne potrawy. Posiłki jedzone podczas przeziębienia powinny sycić, rozgrzewać i dostarczać przede wszystkim takich składników jak witaminy (zwłaszcza z grupy B, A, C i D) oraz minerały (cynk, selen, żelazo, magnez). Jednocześnie nie mogą one zanadto obciążać układu pokarmowego. Na jakie produkty najlepiej postawić? Sięgaj po kasze i świeże, gotowane bądź duszone warzywa, najlepiej w postaci ciepłych potrawek albo zup. Spośród mięs jedz delikatny drób, duszony na parze lub gotowany. Warto do diety włączyć także produkty, które mają właściwości wiruso- i bakteriobójcze, takie jak czosnek, aronia czy dzika róża. Oprócz wody, także tej z dodatkiem cytryny czy mięty, popijaj ciepłe ziołowe herbaty.

Nie jesteś pewien, jak powinien wyglądać Twój codzienny jadłospis w diecie sprzyjającej odporności? Skorzystaj z wiedzy specjalistów! Sporo przydatnych informacji, a także pomoc w ułożeniu diety znajdziesz na stronie https://madebydiet.com/.