Przekąski na przyjęcie najczęściej kojarzą się nam z chipsami i słonymi paluszkami, które stanowią prawdziwą bombę kaloryczną. W krótkim czasie można jednak przygotować zdrowe i bardzo efektowne przekąski, cieszące oko wyglądem, smakiem i oryginalnością. Dlatego, gdy następnym razem zaprosisz gości do siebie, zaproponuj im – zdrowe przekąski na przyjęcie. Oto dwa sprawdzone przepisy!
Piotr Kucharski, zwycięzca drugiej edycji „Gotuj o wszystko” zdradza, jak przygotować pyszne wytrawne babeczki i orzechowe trufle z kaszy jaglanej.
Wytrawne babeczki
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej Kupiec
- 2 opakowania długo dojrzewającej szynki (np. szwarcwaldzka)
- 100 g długo dojrzewającego sera np. bursztyn
- 2 jajka
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 100 g twarogu
- blaszka do mufinek (12 szt.)
Sposób przygotowania:
Blaszkę do mufinek wyłożyć szynką w kształcie otwartej róży, dwa plasterki na jedną babeczkę. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Starty ser, posiekaną natkę pietruszki, ugotowaną kaszę i jajka mieszamy w misce, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie wypełniamy różyczki do 2/3 wysokości. Wierzch posypujemy pokruszonym twarogiem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 165 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem i zapiekamy ok. 15-20 minut.
Orzechowe trufle z kaszy jaglanej
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej Kupiec
- 50 g suszonych moreli
- 50 g suszonych śliwek
- 50 g rodzynek
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g orzechów włoskich drobno posiekanych
- 0,5 szklanki soku jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- 1 szczypta soli
- 100 g łuskanych pistacji
Sposób przygotowania:
Kaszę przepłukać wrzątkiem i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Po 5 minutach dodać bakalie i gotować na niewielkim ogniu, aż kasza wchłonie całkowicie wodę. Wlać sok jabłkowy i gotować, aż zostanie całkowicie wchłonięty. Odstawić do ostygnięcia. Dodać miód i sól do smaku. Z ostygniętej masy formować kulki.