Ewy Chodakowskiej

Ewy Chodakowskiej

1705
0
PODZIEL SIĘ

Ewa Chodakowska jest żywą reklamą swojego stylu życia. Wprawdzie nie każdy ma czas i ochotę tak dużo ćwiczyć, jak najsławniejsza polska trenerka, ale każdy może się tak samo odżywiać. Jak mówi sama Chodakowska – dobra dieta to aż 70% sukcesu, jeśli chodzi o zdrowie i szczupłą sylwetkę! Dlatego przyjrzyjmy się dokładniej jej zaleceniom.

Po pierwsze – naturalnie!

Jedz to, co jest jak najbliższe naturze. Proste potrawy, dużo warzyw, owoców, orzechów, zbóż – wszystko w jak najmniej przetworzonej postaci. Źródłem tłuszczów powinny stać się głównie naturalne oleje roślinne, tłuste ryby morskie, awokado, ewentualnie także masło (w niewielkich ilościach). Pij dużo wody niegazowanej oraz herbaty: zieloną, czerwoną i ziołowe.
Wyrzuć z menu wszelkie wysokoprzetworzone produkty: rafinowany biały cukier, oczyszczoną (białą) mąkę i wyroby z niej, słodycze, słodkie napoje i najgorsze – tzw. śmieciowe jedzenie obfitujące w ukryty cukier i tłuszcze nasycone oraz trans. Jeśli zależy Ci na zmaksymalizowaniu efektów treningu – zrezygnuj też zupełnie z alkoholu, bo dostarcza on tzw. pustych kalorii, które w bezpośredni sposób przyczyniają się do odkładania tłuszczu.

Czy warto?

Na diecie Ewy Chodakowskiej nie będziesz liczyć kalorii, ani szczegółowo warzyć produktów. Nie będziesz też chodzić głodna, a mimo to – odczujesz wyraźny efekt poprawy samopoczucia i wyszczuplenia sylwetki. Stosując tę dietę nie będziesz też czuć się zniewolona zbyt restrykcyjnymi zasadami. Chodakowska podpowiada, co jeść, gdy dopadnie nas gorszy dzień, lub ochota na słodkie – radzi, by sięgnąć wtedy po sałatkę ze świeżych owoców, kostkę gorzkiej czekolady lub garść migdałów. Najważniejsze jest Twoje zdrowie i dobre samopoczucie. Dieta składająca się z samych wyrzeczeń nie idzie w parze z filozofią „trenerki wszystkich Polek”, która stawia na czerpanie radości z życia i jedzenia.
Na śniadanie często będziesz jeść słynną wśród fanek „Ewki” smaczną owsiankę z dodatkami, a na obiad – chude mięso lub rybę z warzywami lub sałatką. Słodycze zastąpią Ci smakowite koktajle warzywno-owocowe przygotowywane w blenderze, a napoje izotoniczne – woda z cytryną. Dzięki bogactwu składników mineralnych dostarczanych wraz ze zdrowym, świeżym jedzeniem, wzmocnią się także Twoje włosy, skóra i paznokcie. Sprawdź tę dietę na sobie, naprawdę warto! Jedynym minusem może być, paradoksalnie, to, że dieta jest bardzo urozmaicona. Jeśli do te pory odżywiałaś się w tradycyjny i monotonny sposób, to teraz odczujesz, że wydajesz na jedzenie nieco więcej pieniędzy niż dotychczas.

Przykładowy jadłospis*

Dzień 1
Śniadanie: 2 kromki chleba razowego z pastą z 2 jaj, kiełkami słonecznika, pietruszką i łyżką serka nat., szklanka świeżego soku z pomarańczy, wody i pietruszki

II śniadanie: koktajl z blendera – składniki: ½ banana, 4 suszone śliwki, 2 łyżki płatków pełnoziarnistych i otrąb, szklanka jogurtu nat.  

Obiad: filet z łososia gotowany na parze, marynowany w soku z cytryny i pomarańczy, puree z ciecierzycy – składniki: ½ szkl. ugotowanej ciecierzycy, 1 ząbek czosnku, łyżka oliwy, łyżka soku z cytryny, łyżka posiekanej natki pietruszki

Podwieczorek: miska warzywnej zupy krem z płatkami migdałowymi – składniki: włoszczyzna, ziemniaki, 2 łyżki jogurtu nat. do zabielenia, przyprawy: imbir, kurkuma, sól morska

Kolacja: sałatka na bazie mixu sałat, z pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulą, ogórkiem, ½ kuli mozarelli i sosem ze świeżej bazyli, soku z cytryny i oliwy z oliwek. Jako dodatek – kromka chleba pełnoziarnistego.

Dzień 2
Śniadanie: jaglanka na bazie ¾ szkl. ugotowanej kaszy jaglanej, z dodatkiem twarożku półtłustego, żurawiny, siemienia lnianego, migdałów i cynamonu

II śniadanie: jogurt naturalny, jabłko upieczone z cynamonem

Obiad: gyros z piersi kurczaka – składniki: średni filet z piersi zamarynowany w naturalnych przyprawach z dodatkiem czosnku, surówka z białej kapusty, papryki, pora i selera naciowego

Podwieczorek: miska zupy krem z czerwonej papryki z imbirem na bulionie warzywnym, zabielanej łyżką jogurtu nat., z dodatkiem grzanek razowych

Kolacja: sałatka z grillowanych warzyw – składniki: mix sałat, papryka, cukinia, cebula, pieczarki, 1 łyżka startego parmezanu, łyżka musztardy

Dzień 3
Śniadanie: owsianka na wodzie z bananem, polana szklanką mleka, z dodatkiem 2 łyżek żurawiny

II śniadanie: garść winogron, ¾ szkl. serka wiejskiego

Obiad: sałatka – składniki: 2 jajka na twardo, szklanka brokuła, 2 łyżki kukurydzy, ząbek czosnku, 2 łyżki jogurtu naturalnego, ¾ szkl. ugotowanego brązowego ryżu, łyżka nasion słonecznika

Podwieczorek: miska zupy krem z ulubionych warzyw, przygotowanej na bulionie warzywnym

Kolacja: cukinia zapiekana, faszerowana serem feta, pomidorami suszonymi, czarnymi oliwkami i świeżą bazylią

*na podstawie materiałów zamieszczanych na fanpejdżu Ewy Chodakowskiej na portalu facebook